OICT: Senzory v třídách pomáhají chránit zdraví a hlídají spotřebu energie

27.11.2022 19:07 | Tisková zpráva

Proč dávat pozor na vysokou koncentraci oxidu uhličitého (CO2)? Uvnitř místnosti totiž jeho vysoké hodnoty způsobují únavu, ztrátu soustředění, bolesti hlavy nebo dokonce nevolnost.

OICT: Senzory v třídách pomáhají chránit zdraví a hlídají spotřebu energie
Foto: OICT
Popisek: Operátor ICT - logo

Na malé ploše, kde se koncentruje velké množství osob, k této situaci dochází velmi často. Pražská městská společnost Operátor ICT (OICT) a technologická společnost SimpleCell Consulting ve spolupráci s nuselským Gymnáziem Na Vítězné pláni během devíti měsíců testovaly inteligentní senzory, které hlídají hladinu CO2.

Jejich poznatky z praxe jednoznačně prokázaly, že instalace jednoduchého IoT měřidla, které dokáže upozornit na nekvalitní vzduch, je velkým přínosem. Z testování je zřejmé, že podobná technologie na sledováni´ vnitřního prostředí je vhodná nejen v objektech vzdělávacího charakteru, ale své uplatnění by našla i v administrativních budovách, v domovech pro seniory, resp. všude tam, kde se v uzavřených vnitřních prostorách koncentruje větší množství osob a hrozí tak překročení hygienické normy C02.

V rámci pilotního projektu „Zdravá třída“ se ve školním roce 2021/2022, konkrétně od 1. 10. 2021 do 30. 6. 2022, ve třídách gymnázia otestovala měřidla koncentrace CO2, teploty a vlhkosti na IoT technologii Sigfox. Tímto zařízením byly vybaveny všechny učebny gymnázia. Díky IoT senzorům vyučující včas rozeznali moment, kdy bylo v učebně nutné vyvětrat, aby se v ní obnovilo hygienicky zdravé ovzduší. V zimních měsících pak mohli větrat jen v případě, že kvalita vzduchu nebyla v pořádku, a tak nedocházelo ke zbytečným tepelným a energetickým ztrátám. Testované senzory současně měřily teploty v místnostech, a to i v době, kdy v objektu neprobíhal žádný provoz. Průběžnou kontrolou teplot lze předcházet nehospodárnému vytápěni´ tím, že se včas reguluje množství dodané energie, např. v nočních hodinách, o víkendech a svátcích a během prázdnin.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17937 lidí

„V pražském gymnáziu jsme otestovali technologii, která hlídá nejen hodnoty CO2, ale také vnitřní teplotu a vlhkost. A právě ověřit moderní technologie v běžném životě města je jedním z našich úkolů, které plníme pro Prahu. Pilotní projekt dopadl na výbornou a pomohl vydefinovat jednotlivé procesy a postupy nezbytné pro efektivní využívání IoT měřidel vnitřního klima. Proto bychom na základě jeho vyhodnocení doporučili v další fázi zvážit rozšíření technologie zejména do budov, kde v posledních letech došlo k zatepleni´ a výměně oken bez dodatečné instalace systému nuceného větráni´. Na tomto pilotním projektu jsme si rovněž vyzkoušeli spolupráci mezi soukromým a veřejným subjektem, kde si každá smluvní strana hradila své náklady sama. Tato spolupráce fungovala ukázkově, za což všem patří poděkování,“ říká generální ředitel OICT Tomáš Barczi.

„Měření ukázala, že v průběhu jedné vyučovací hodiny může koncentrace CO2 vystoupat až o násobky hraničních hodnot. Pro snazší a přehlednější vyhodnocení pilotního projektu jsme v OICT, konkrétně náš tým datové platformy Golemio, vyvinuli dashboard, který zobrazuje naměřené údaje z instalovaných měřidel. Dashboard ukazuje jak aktuální data kvality ovzduší v každé učebně, tak přehled, jak často jednotliví pedagogové reagovali na indikaci špatného ovzduší. Ze získaných výsledků můžeme doporučit, že je optimální využívat senzory, které umožňují aktualizovat měření v minutovém, maximálně ve dvouminutovém intervalu. Vybavenost měřidla displejem není nutností, stačí barevné diody, které fungují na principu semaforu. Zelená barva značí bezpečné hodnoty CO2, oranžová upozorňuje na hraniční hodnoty a červená hlásí nežádoucí koncentrace a nutnost vyvětrání,“ shrnuje ředitel úseku Smart City, inovací a projektového řízení OICT Petr Suška.

„Výsledky této efektivně fungující spolupráce prokázaly, že díky nasazení IoT senzoru na monitorování CO2 můžeme nejen pozitivně ovlivnit a preventivně chránit lidské zdraví, což je klíčovým a nejdůležitějším cílem, ale také monitorovat a regulovat energetickou spotřebu budov a tím docílit významných finančních úspor. Jsme rádi, že jsme toto již i ve světě ověřené Sigfox řešení mohli znovu úspěšně realizovat na tomto projektu a ukázat přínos IoT technologie Sigfox v každodenním životě lidí,“ říká Jan Soukal, jednatel společnosti Simplecell Consulting.

Energetické úspory
Díky detailnímu přehledu o teplotě v objektu je možné přesně určit, kdy v objektech dochází k přetápěni´ a je tedy možné přenastavit systém měřeni´ a regulace s cílem ušetřit náklady za energii. V průběhu pilotního provozu energetický specialista OICT monitoroval jak teplotu, tak vlhkost vzduchu. Vlhkost sledoval v jednotlivých učebnách ve vztahu na její změny při vyvětráni´. V případě teploty hlídal přehřívání učeben v teplých měsících; přetápěni´ či naopak nízkou teplotu ve sledovaných místnostech v zimních měsících; teplotu v učebnách ve dnech, kdy neprobíhala výuka. O zjištěných skutečnostech mělo gymnázium průběžné informace a mohlo tak v případě potřeby operativně zareagovat na aktuální situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…