OKD: Memorandum mezi těžaři a státem podepsáno

12.01.2014 10:35

Zástupci OKD a ministerstva průmyslu potvrdili, že chtějí nalézt společné řešení pro Důl Paskov.

OKD: Memorandum mezi těžaři a státem podepsáno
Foto: OKD
Popisek: OKD

V pondělí odpoledne se setkal v areálu lokality Staříč ministr průmyslu Jiří Cieńciała s výkonným ředitelem OKD Dalem Ekmarkem, aby podpisem Memoranda o porozumění mezi ČR (zastoupené Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR) na straně jedné a OKD a NWR na straně druhé stvrdili svůj zájem nalézt takové řešení pro budoucnost Dolu Paskov, které bude akceptovatelné pro všechny zainteresované strany. Podpis memoranda byl vyústěním řady jednání mezi těžaři a státem, která probíhala od podzimu loňského roku.

Hledání akceptovatelného řešení

„Od počátku vedeme jednání s cílem najít řešení, které bude prospěšné pro všechny strany: ekonomicky akceptovatelné pro OKD, sociálně citlivé pro region a naše zaměstnance, ale také výhodné pro stát s ohledem na úspory na případné výplatě sociálních dávek propuštěným zaměstnancům dolu a díky pokračujícímu výběru daní a všech dalších odvodů. Podepsané memorandum a ustavená expertní komise jsou důležitým vykročením k přijetí takového řešení,“ říká výkonný ředitel OKD Dále Ekmark.

Memorandum o porozumění definuje rozsah a způsob spolupráce mezi oběma stranami. Zakládá také expertní skupinu, která se včera sešla poprvé na ministerstvu průmyslu ve složení pěti zástupců OKD a šesti představitelů státu z řad ministerstva práce a sociálních věcí, průmyslu, financí, ČBÚ a antimonopolního úřadu. Jejím úkolem je vypracovat do konce března, kdy končí platnost memoranda, přesné podklady a propočty pro další rozhodování o budoucnosti Paskova. V případě, že se řešení v daném období nepodaří nalézt, memorandum zanikne a společnost OKD bude postupovat podle plánu schváleného v září loňského roku představenstvem.

„Je to jenom podpis, ale každopádně je to další vítaný krok, že budoucnost dolu není pro zaměstnance pořád uzavřená," řekl šéf odborů na Dole Paskov Rostislav Palička.

Expertní skupina na počátku práce

Vzhledem k tomu, že práce expertní skupiny jsou teprve na začátku a stále se nabízí několik variant řešení, OKD se v průběhu platnosti memoranda zdrží všech kroků, které by znemožnily pokračování těžby po roce 2014. I to je důvodem, proč byly v Dole Paskov obnoveny ražby.

V rámci skupiny bude také zkoumána a propočítávána možnost, že by společnost OKD provozovala na vlastní náklady a riziko Důl Paskov do konce roku 2016, poté by byl důl za symbolickou jednu korunu převeden na stát, který by ho na své náklady uzavřel.

„My budeme samozřejmě rádi, pokud se podaří těžba v Dole Paskov prodloužit, ale musí to být ekonomicky racionální. Nemůžeme jako soukromá firma akceptovat variantu, která by pro nás znamenala vyšší náklady v situaci, kdy bojujeme o přežití,“ říká k této variantě ředitel vnějších vztahů OKD Petr Jonák.

Nepřekročitelnou podmínkou případného nalezeného řešení je i to, že musí být v souladu s legislativou Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…