OS KOVO: Do výchovy mladých techniků jsou firmy ochotny investovat

19.06.2018 21:39

Do výchovy mladých techniků na středních školách a odborných učilištích jsou jihočeské firmy ochotny investovat. Chtějí ovšem záruky, že se jim prostředky vložené do moderního vybavení škol „vrátí“ tím, že jejich úspěšní absolventi nastoupí do jejich provozů.

OS KOVO: Do výchovy mladých techniků jsou firmy ochotny investovat
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Zaznělo to při nedávném jednání jihočeské hejtmanky Ivany Stráské s vedením českobudějovické strojírenské společnosti Groz Beckert Czech a zástupců Odborového svazu KOVO.

„Do jisté míry se celý systém technického vzdělávaní vrací před rok 1989, kdy bylo zcela běžné, že náboráři hledali své budoucí pracovníky už v posledních ročnících základních škol. Pokud dnes chtějí firmy aktivně čelit personální krizi v kovoprůmyslu, elektroprůmyslu či energetice, musejí postupovat stejně, jako to dělaly někdejší socialistické podniky. Jinak totiž neobstojí,“ konstatoval v této souvislosti předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO při Groz-Beckert Czech a jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Nedostatek technicky vzdělaných odborníků na trhu lze podle hejtmanky Stráské řešit jedině společným postupem škol, kraje, státu, odborů a zaměstnavatelů, který bude motivovat mladé lidi i jejich rodiče k zájmu o technické obory už při výběru střední školy. Za nezbytný krok označila také reformu systému školství.

Spolupráce technických škol a strojírenských firem již funguje a nadále se prohlubuje. Jedni se bez druhých neobejdou. A tato vynucená, ale zcela logická, závislost v budoucnu ještě zesílí. „Technické střední školy a učiliště obtížně hledají v přesycené nabídce tuzemského vzdělávacího systému žáky a průmyslové podniky hledají stejně zoufale potřebné kvalifikované pracovníky,“ zdůraznil Švec.

Všespasitelná nejsou ani již zcela běžná stipendia. „V každém z našich tří závodů spolupracujeme s nějakou střední školou. V budějovickém závodě je to výhradně Střední odborná škola Velešín, kde máme nastavený zajímavý stipendijní program pro žáky vybraných maturitních i učebních oborů,“ uvedl jednatel společnosti Groz-Beckert Czech, Marek Kubuš.

Stipendijní program spočívá v tom, že firma uzavře se zájemcem smlouvu a po úspěšném ukončení studia k ní nastoupí žák již jako zaměstnanec. Jeden rok vyplácení stipendia znamená jeden rok zaměstnání ve firmě. „Žákům, kteří se nechtějí smluvně vázat, nově nabízíme možnost absolvování povinné praxe přímo v našem výrobním provozu. Za každou hodinu praxe nabízíme odměnu ve výši 75 až 100 korun, takže zájem je značný jak o stipendijní program, tak o praxi,“ poznamenal Kubuš.

Groz-Beckert se pravidelně účastní také akcí pro žáky základních škol, jako jsou výstavy Vzdělání a řemeslo, Dobrodružství s technikou a podobné. Samozřejmostí je úzká spolupráce s odbory. Důležitým motivačním prvkem je mzdová politika v podobě pravidelně rostoucích mezd, zavedené zaměstnanecké benefity, 13. a 14. mzda, mimořádné odměny a další výhody.

„Velkým problémem zůstává malý podíl praktické výuky ve školách a nesoulad mezi učebními osnovami a skutečnými potřebami firmy. Čtrnáct dní v roce, které stráví žák u nás, je samozřejmě nedostačující,“ upozornil vedoucí personálního oddělení Groz-Beckert Czech, Jindřich Kubíček.

Zástupci společnosti se s hejtmankou shodli na nutnosti změn ve školství, přičemž upozornili na dobře fungující systém duálního vzdělávání v sousedním Německu. „Výsledkem nesrovnatelně většího podílu praxe je nepřehlédnutelná, radikálně rozdílná úroveň připravenosti absolventů technických učilišť u nás a v Německu,“ dodal Kubíček.

Školy často argumentují, že nemají dostatek prostředků na nákup potřebného moderního technického vybavení, strojů, počítačů apod. pro přiblížení se technickému vybavení firem. „Jsem přesvědčen, že bychom byli schopni do tohoto vybavení pro školy investovat. Samozřejmě bychom ale chtěli určité záruky, že potom alespoň někteří žáci těchto škol nastoupí po ukončení studia k nám,“ podotkl Marek Kubuš.

Strojírenská společnost Groz-Beckert Czech, světově významný dodavatel komponentů pro textilní průmysl, jejíž loňské tržby přesáhly dvě miliardy korun, má tři výrobní závody. V Českých Budějovicích, Valašských Kloboukách a Lužicích u Hodonína zaměstnává celkem více než 1100 lidí. Zhruba 450 z nich v hlavním závodě v jihočeském krajském městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…