OS KOVO: Růst mezd v kaplickém extrunetu dorovnal inflaci

11.05.2021 22:11

Tarifní mzdy ve společnosti extrunet Kaplice, dříve psECO, letos vzrostou minimálně o výši loňské inflace, tedy cca o 3,2 procenta. Nejméně o šest korun za hodinu práce každému zaměstnanci v dělnických profesích a o tři procenta u technicko-hospodářských zaměstnanců. Další navýšení pevné složky mzdy se bude lišit podle pracovního zařazení.

OS KOVO: Růst mezd v kaplickém extrunetu dorovnal inflaci
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Shodlo se na tom vedení firmy s vyjednavači Odborového svazu KOVO. Odborářům se tak u i v této relativně malé firmě s průměrně 45 zaměstnanci podařilo dosáhnout na minimální hranici svých mzdových požadavků a zachovat zde dosavadní výši reálných příjmů.

„Základním principem a cílem kolektivního vyjednávání je udržení reálné mzdy, to znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace. To se nám v naprosté většině firem dlouhodobě daří. V řadě firem bez přítomnosti odborů mzdy často stagnují, což v důsledku inflace znamená pokles reálných příjmů,“ uvedl Jiří Řihout, předseda Základní organizace OS KOVO, který zaměstnance společnosti Extrunet Kaplice zastupuje.

Průměrná míra inflace, vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v roce 2020 proti průměru roku 2019, dosáhla 3,2 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v roce 2019. Byla to nejvyšší průměrná roční míra inflace od roku 2012. Ceny zboží úhrnem a ceny služeb vzrostly v roce 2020 shodně o 3,2 procenta.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

„Součástí nové kolektivní smlouvy je současně zvýšení příplatku na penzijní připojištění o 100 korun z 1 300 na 1 400 korun. Stravovací paušál 72 korun denně zde navíc mohou získat i ti, kteří z objektivních důvodů nevyužívají závodní stravování,“ sdělil Řihout a dodal: „Nová kolektivní smlouva zohledňuje ve všech ohledech jak zájmy zaměstnanců, tak zaměstnavatele s ohledem na jeho aktuální možnosti. Velice si cením toho, že se firma nesnažila argumentovat růstem mezd vázaným na zrušení superhrubé mzdy“.

Ke zrušení superhrubé mzdy došlo k 1. lednu 2021 a pro zhruba čtyři milióny zaměstnanců to podle výše příjmů znamená, že v jejich peněženkách končí po výplatním termínu o několik set až tisíc korun měsíčně navíc. Minimální mzda současně vzrostla o 600 na 15 200 korun.

„Naši rakouští vlastníci na tyto podmínky přistoupili i proto, že loňské hospodaření dopadlo s ohledem na koronakrizi velmi dobře a slušně se vyvíjí i letošní rok. Pomohlo také to, že valorizace inflace je v Rakousku běžnou záležitostí,“ řekl vedoucí provozu extrunet s.r.o. Kaplice Eduard Stráský. Firma si je podle něho také dobře vědoma toho, že si nemůže vzhledem k nedostatku lidí na trhu práce dovolit ztrácet zaměstnance. „Samozřejmě se nemůžeme srovnávat se mzdovou úrovní v Rakousku, ale firma přidává pravidelně řadu let za sebou,“ dodal Stráský. Výhodou extrunetu je i malý kolektiv a pestrá, kreativní práce bez striktních norem.

„Jsem si jistý, že podoba nové kolektivní smlouvy vyváženě zohledňuje ve všech ohledech jak zájmy, zaměstnanců, tak zaměstnavatele. Nevidíme do budoucna a těžko odhadneme, co nás čeká. Realitou ale je, že strojírenské podniky, přes výkyvy na světových trzích, mají často víc zakázek než lidí na jejich realizaci. Rozhodně tak není doba, na mzdová omezení. Míra inflace je tedy spodní, nepřekročitelnou hranicí při uzavírání nových kolektivních smluv,“ zhodnotil výsledky kolektivního vyjednávání v extrunetu zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Janoušek. Stagnující mzdy totiž v důsledku inflace znamenají pokles reálných příjmů a kupní síly zaměstnanců.

Společnost s ručením omezeným extrunet s.r.o. Kaplice, stoprocentně vlastněná rakouskými majiteli, byla na jihu Čech založena před dvaceti lety a až do loňska zde působila pod značkou ps-ECO. „Rodinná firma“ s průměrně 45 zaměstnanci je známa v mnoha zemích světa jako konstruktér a výrobce technologií pro extruzní vytlačování plastů. Mezi její zákazníky patří firmy vyrábějící různé plastové profily, například k výrobě plastových oken, lišt, okapů a podobně.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.
Na jihu Čech působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde OS KOVO působí, patří například Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…