OS KOVO: Stop Covidu, stop chaotickým vládním nařízením. Odbory řeší věci napřímo

08.03.2021 21:20

Jihočeské sdružení Odborového svazu KOVO (OS KOVO) vyzývá všechny zaměstnavatele k organizování práce z domova, na pracovištích, kde je to jen možné.

OS KOVO: Stop Covidu, stop chaotickým vládním nařízením. Odbory řeší věci napřímo
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„Vytvořte co nejpříznivější podmínky pro tyto zaměstnance, které tímto ochráníte od smrtícího viru.“ Jen zdravý zaměstnanec může vytvářet zdravou ekonomiku. Jsme si vědomi, že vláda rozhodnutí nechala na zaměstnavatelích, neboť Home Office je nedořešený „horký brambor“ v zákoníku práce. „Důvěřujte svým zaměstnancům! Oplatí Vám to zpět svou důvěrou ve Vás. Zodpovědný zaměstnanec svou práci odvede“, říká vedoucí regionálního pracoviště OS KOVO Pavlína Jirková.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Zároveň „vyzýváme všechny zaměstnance a zaměstnavatele, aby přistupovali k testování ve firmách s co největší zodpovědností, neboť situace je velmi vážná. Není pochyb, že jsme se zaměstnavateli partneři a našim společným zájmem jsou zdraví a spokojení zaměstnanci“, konstatuje Jan Janoušek, zmocněnec krajského sdružení OS KOVO JčK. Zároveň varuje před neustálým a často nesmyslným zpřísňováním opatření. Vláda si neskutečně a opakovaně zahrává s důvěrou lidí, kdy v projevech žádá o trpělivost např. na tři týdny, a aniž by mněla nějaké výsledky, tak za necelý týden již tvrdí, že tato opatření budou podstatně delší. To jen vyvolává napětí ve společnosti.  

První výsledky preventivního testování ve firmách odhalují pozitivní bezpříznakové zaměstnance, kteří jsou následně potvrzeni RT-PCR testem a zůstávají v povinné karanténě. Zodpovědní zaměstnavatelé již vládu předběhli a mnohde již zaváděli hygienická opatření před tímto nařízením. Jsou si vědomi, že tak chrání to nejcennější, co mají, a to lidský potenciál a pro zaměstnavatele je to ta nejnižší daň za možnost vyrábět. Jsou ale i firmy, které marně testy shánějí a obávají se, že nebudou moct opatření do daného termínu naplnit. Je to výsledek nepromyšleného vládního tahu. „Někteří zaměstnavatelé firemní lockdown již zvažují a hledají přiměřené opatření“, říká vedoucí regionálního pracoviště OS KOVO Pavlína Jirková.

Vládní nařízení o půlnoci, která platí s okamžitou platností zdvihají vlnu nevole a naštvanosti v řadách všech – odborů, zaměstnavatelů, zaměstnanců i obyčejných lidí. „Lidé už vládě nedůvěřují, opatření nezabírají, vše trvá už přes rok. Vláda nemá razantní a účinný plán, přehazuje zodpovědnost na firmy a obyčejné lidi, vyhlašuje opatření chaoticky, bez opory v patřičné legislativě, sama nejde příkladem, není pro lidi autoritou, viz půlnoční rozhodnutí o firemních jídelnách, které díky odborům vzala vláda ihned zpět. Odbory jsou připraveny vyjít do ulic“ říká předseda ZO OS KOVO Groz Beckert Marek Profant.  

Vládní nařízení rozlítila i předsedu největší odborové organizace a zaměstnavatele v regionu ZO OS KOVO RBCB Bc. Stanislava Jindru s nařízením povinného nošení respirátorů ve výrobě a napsal ministru zdravotnictví napřímo: „Dobrý den pane ministře Blatný, jistě jsou Vaše kroky vedeny v dobré víře o zdraví občanů ČR. Na druhé straně i opatření musí vést k ochraně zdraví. Vaše rozhodnutí, že ve firmách budou muset mít zaměstnanci respirátory není zřejmě vedeno znalostí věci. Vzdálenost mezi pracujícími zaměstnanci je vždy menší než 2 m. Zaměstnanec ve výrobním závodě pracující 7,5 hodiny v nuceném tempu na výrobní lince s rouškou na obličeji zkolabuje. Uvědomujete si, a jako lékař byste měl znát co se stane, když bude mít člověk nedostatek okysličené krve, jak budou reagovat mozkové buňky při nedostatku kyslíku. Žádám Vás jako zástupce zaměstnanců, abyste nastavil pravidla ochrany tak, aby Vaše opatření neohrožovala zdraví občanů, zaměstnanců ČR“.

Dopis předsedy Odborového svazu KOVO Jaroslava Součka ve věci zavedení povinného nošení respirátorů ve výrobních provozech přistál na stole i předsedovi vlády Andrejovi Babišovi: “Žádáme, aby nošení respirátorů v průmyslových provozech vycházelo z konkrétních podmínek firem, bylo případně doporučeno, ale rozhodně nebylo nařizováno plošně jako povinnost. Již dnes mají tito zaměstnanci od nošení roušek, které pečlivě dodržují, opruzeniny v obličeji, zhoršuje se jejich dýchání, a to se projevuje také ve zhoršení jejich zdravotního stavu“. 

Vláda prezentuje opatření jinak, než je později napíše. A proto „A už dost! Stop Covidu, stop chaotickým vládním nařízením!“ vzkazují jihočeští odboráři.

Zaměstnavatel dle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví z 1.3.2021 má právo nevpustit zaměstnance na pracoviště, pokud odmítne preventivní test na přítomnost viru SARS-CoV-2 na Covid, a to do odvolání tohoto opatření s výjimkou osob, které prodělaly laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula u nich doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19, a od prvního pozitivního RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 90 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…