Občanská společnost se v Mostě probouzí

20.11.2019 17:31

Dnes se téměř stovka lidí všech generací sešla u městské knihovny, aby vyjádřila nesouhlas s nesmyslným stěhováním knihovny do Repre.

Občanská společnost se v Mostě probouzí
Foto: Piráti a Zelení pro Most
Popisek: Piráti a Zelení pro Most, logo.

Petici za zachování knihovny v současné budově podepsalo již 1100 lidí a další podpisy přibývají. S proslovem namířeným proti stěhování knihovny vystoupil architekt Vít Holý, poslankyně Lenka Kozlová, aktivista v oblasti kultury Mojmír Pukl, zástupce památkového úřadu v Ústí nad Labem, či projektant, který se podílel projektování současné knihovny.  Na demonstraci vystoupil i jeden z knihovníků mostecké knihovny, který rovněž vyjádřil nesouhlas se stěhováním knihovny a chválil současnou budovu, kde je spokojen, doslova řekl, proč měnit něco, co dobře funguje? Dále z davu vystoupilo několik spontánních řečníků, zejména z řad čtenářů knihovny. V projevech se řečníci shodovali v tom, že knihovna svou funkčností patří k těm nejlepším v republice a proto by knihovna měla být zachována v současné budově. 

Řečníci kritizovali vedení města za to, že tak důležitou změnu neprojednalo předem s veřejností, knihovníky a architekty, také městu vyčetli, že o tak závažné změně neproběhlo referendum, veřejné projednání nebo alespoň anketa.  Řečníci rovněž vyjádřili své obavy, že město nenajde pro budovu knihovny využití a nechá ji zbourat. Požadovali také její opravu s pomocí dotací. Účastnící demonstrace na závěr zatleskali zaměstnancům knihovny za jejich službu veřejnosti. Demonstranti nakonec vyjádřili svůj názor, že v Repre, kde je omezený prostor, nebude pro knihovnu lepší prostředí.

Z úst řečníků, kteří se spontánně přihlásili do diskuze například zazněly tyto argumenty proti stěhování:

V dobách, kdy ostatní města zvětšují svoje knihovny, staví knihovny nové, větší, jde naše město nejspíše opačnou cestou.

Vedení města argumentuje péčí řádného hospodáře, ale nezná budoucnost budovy, kde pouze umělecké předměty byly kdysi vyčísleny na 10 miliónů korun. Samotnou hodnotu budovy si můžeme pouze domýšlet.

Pokud samo město tvrdí, že nemůže investovat do budovy knihovny, je velmi pravděpodobné, že pro ni nenajde využití.

Provozovat cokoliv v budově knihovny v havarijním stavu je tak či tak nemožné bez nutnosti investice. Stejně tak je nepravděpodobné, že se najde investor, který převezme budovu v havarijním stavu se závazkem, že bude sloužit pouze kulturním účelům.

Opuštěním budovy knihovny se velmi pravděpodobně vydáváme na cestu, kdy tato čtvrť přijde o místo, které přinášelo kulturu, stabilitu, zvyšovalo zde pocit bezpečí a  možná získá opuštěný objekt, kterému bude dobré se zdaleka vyhnout.

Jaký dopad by tento stav měl na blízkou uměleckou školu či na cenu okolních nemovitostí si lze snadno představit.

Naše město ve své novodobé historii nemá příliš smysluplných kvalitních budov, až přijdeme i o ně, budeme opravdu městem zatracenců.

Knihovna je jednou z budov, o kterou si tato čtvrt, toto město nemůže dovolit přijít.

Přidávám také citaci aktivisty a umělce Mojmíra Pukla: "Knihovna oživuje kulturu a vzdělávání v místě, kde dlouhodobě působí a kde lidé uplatňují svůj zájem. Stěhování do Repre tuto sounáležitost naruší. Kultury, jež podporuje lidství, pak bude méně

Naše stanovisko proti stěhování knihovny vyjádříme i jako zastupitelé za Piráty a Zelené na zítřejším zastupitelstvu města Mostu, které proběhne od 13:00. Svůj názor přijdou v diskuzi občanů vyjádřit i někteří účastníci demonstrace. 

Piráti a Zelení pro Most

Fotografie pro tiskové účely poskytl: Adam Komenda, Piráti a Zelení Most

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…