Obce získají peníze na plány, které pomohou propojovat přírodní prvky v krajině

03.04.2017 19:52

Třicet milionů korun z Operačního programu Životní prostředí získají obce, které zpracují plán, jak zachovat, propojit či obnovit přírodní prvky v krajině. Startuje totiž 52. výzva [1], která je určena právě na zpracování plánů územních systémů ekologické stability (ÚSES).

Obce získají peníze na plány, které pomohou propojovat přírodní prvky v krajině
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Pro zachování přírody, ale i hospodaření či rekreaci je potřeba stanovit, jak budeme o krajinu pečovat, jak a zda budeme jednotlivé přírodní prvky, jako třeba jsou remízky mokřady či aleje, propojovat a čím je doplníme. Právě k tomu slouží jednotlivé plány ÚSES, které by na sebe měly vzájemně navazovat, aby byla takovou zelenou infrastrukturou pokryta celá Česká republika. Mnoho živočichů a rostlin totiž potřebuje dostatek prostoru a možností pohybu krajinou,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR  [2].

Právě vyhlašovaná 52. výzva je součástí specifického cíle 4.3, prioritní osy 4 Operačního programu Životní prostředí. Žádosti o podporu mohou podávat obce s rozšířenou působností, které jsou jako příslušný zpracovatel těchto územních studií jediným způsobilým typem příjemce. Alokace je vyhlášena ve výši 30 mil. Kč. Příjem žádosti o podporu je otevřen od 3. 4. 2017 do 3. 4. 2018. Míra podpory je stanovena ve výši 85 %.

Plány územního systému ekologické stability jsou základem pro realizaci samotných skladebných prvků ÚSES, ale zároveň jsou důležitým podkladem pro tvorbu široké škály dokumentů pro ochranu a obnovu krajiny, jako je například územně plánovací dokumentace či pozemkové úpravy.Při zpracování plánů ÚSES musejí obce vycházet z Metodiky vymezování územního systému ekologické stability, která byla schválena 31. 3. 2017.

Žádosti o podporu jsou podávány elektronicky prostřednictvím portálu pro žadatele IS KP14+, který je součástí jednotného monitorovacího systému pro administraci evropských dotací MS2014+. Výzvu č. 52 vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

Poznámky: 
[1] http://www.opzp.cz/vyzvy/52-vyzva

[2]  Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je zprostředkujícím subjektem pro PO 4, odpovídajícím za příjem a hodnocení žádostí. Projekty doporučené k podpoře jsou pak dále administrovány Státním fondem životního prostředí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…