Obezita a nadváha postihují téměř třetinu dětí v ČR

13.03.2018 11:31

V České republice roste počet obézních dětí. Nedostatek pohybu má za následek, že obezita a nadváha trápí už skoro třetinu dětí. Nadměrná hmotnost neznamená jen estetický problém, ale i riziko zvýšeného výskytu řady nemocí, které se mohou projevit dříve než v dospělosti.

Obezita a nadváha postihují téměř třetinu dětí v ČR
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Moderní životní styl s rizikovými stravovacími návyky se podepisuje i na dětech. U dětské populace až 10 % dětí trpí obezitou. Nejvíce pak v 5. a 9. roce a váha má tendenci vzrůstat až do 13 let, zejména u chlapců.

Už v raném věku mohou propuknout nemoci srdce a cév, problémy s metabolismem a štítnou žlázou, diabetes, zažívací potíže, kožní či ortopedické vady. Podle Státního zdravotního ústavu se u obézních dětí vyskytuje skolióza, která ovlivňuje celou funkci páteře a ve svých důsledcích může vést k snížení funkce plic. Vadné držení těla je problémem až 42 % všech dětí s vyšší hmotností. Dívky často trápí bolesti hlavy. Obézní dítě může mít také psychické problémy a v důsledku své hmotnosti čelit posměškům svých vrstevníků nebo i vyloučení z kolektivu.

„Obezita je s kombinací mnoha dalších onemocnění novodobým strašákem. ČPZP si tento nepříznivý vývoj uvědomuje a podporuje klienty v prevenci těchto chronických nemocí. Rodičům, kteří chtějí řešit nadváhu či obezitu svého dítěte, nyní nabízíme příspěvek až 300 korun,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Příspěvek od ČPZP je možné použít například na úhradu nákladů vynaložených při sestavení jídelníčku u obezitologa, dietologa, praktického lékaře pro děti a dorost nebo nutričního terapeuta za účelem snížení nadváhy a obezity dětí.

Příspěvek na prevenci obezity je jednou z novinek, s nimiž v letošním roce přišla Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,2 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má aktuálně 111 poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…