Oborová zdravotní pojišťovna letos vrací na doplatcích desetkrát více než loni

20.08.2018 10:31

V prvním pololetí OZP klientům vrací za doplatky na léky 12 427 636 Kč. Ochranný limit překročilo v prvním pololetí 17 902 klientů OZP. Největší částku OZP vrací skupině klientů nad 70 let - celkem 9 962 360 Kč.

Oborová zdravotní pojišťovna letos vrací na doplatcích desetkrát více než loni
Foto: OZP
Popisek: Logo Oborové zdravotní pojišťovny

Oborová zdravotní pojišťovna letos svým klientům vrací ze zaplacených doplatků na léky desetkrát víc peněz než loni. Zatímco za první pololetí roku 2017 OZP klientům poslala 1 207 789 Kč, letos je to celkem 12 427 636 Kč. Důvodem pro nárůst vrácených peněz je snížení maximálního doplatku, který mohou děti a senioři v lékárnách za rok zaplatit za léky na předpis.

„Na nárůst objemu vracených peněz našim klientům jsme se bezpečně připravili už vloni při sestavování letošního rozpočtu pojišťovny. Všichni tedy dostanou své peníze přesně a včas. Nikdo se také nemusí o nic starat, překročení limitu hlídáme sami a peníze posíláme automaticky složenkou či na účet, a to už v tomto týdnu,“ říká Radovan Kouřil, generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny. „Nižší ochranný limit pomáhá zvlášť starším lidem nebo lidem s komplikovaným zdravotním stavem lépe zvládat finanční zátěž, která je s onemocněním spojena,“ vysvětluje Kouřil.

Zatímco loni překročilo za první pololetí hranici pro ochranný limit právě 694 klientů Oborové zdravotní pojišťovny, letos OZP vrací doplatky celkem 17 902 klientům. Ochranný limit tak ve srovnání s loňským rokem překročilo dvacetpětkrát více klientů.

„Největší objem vracených peněz i nejvyšší počet klientů, kteří dosáhli na ochranný limit, je ve skupině klientů nad 70 let věku. Těm vracíme celkem 9 962 360 Kč. Významný nárůst je i u klientů mezi 65 a 70 lety, kterým vrátíme 1 696 265 Kč. Dětem do 18 let, respektive jejich rodičům, pak posíláme za druhé pololetí 85 174 Kč,“ vypočítává Aneta Prokšová, obchodní ředitelka Oborové zdravotní pojišťovny.

Do ochranného limitu se započítávají doplatky, zaplacené v lékárně za léky na předpis. U konkrétního léku se započítává částka, kterou by člověk doplatil, pokud by si danou léčivou látku v daném množství pořídil v její nejlevnější variantě. U některých léků, které lze bez problémů nahradit levnější variantou, se tedy do ochranného limitu může započítat jen část doplatku. Ochranný limit se počítá jako součet všech doplatků za celý rok. Vrací se čtvrtletně, a to poprvé v tom čtvrtletí, kdy konkrétní člověk překročil svůj osobní limit.

Do roku 2017 byl ochranný limit, stanovený na 5 000 Kč, pro všechny s výjimkou dětí do 18 let a seniorů nad 65 let, u nichž to bylo polovic. Od letošního roku je ochranný limit pro seniory nad 70 let 500 Kč, pro seniory ve věku 65 až 70 let 1 000 Kč, stejně tak jako pro děti do 18 let, kteří mají ochranný limit také 1 000 Kč. Ostatní, tedy lidé od 18 do 65 let, mohou zaplatit nejvýše 5 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …