Obránci zvířat: Rok po zveřejnění záběrů z klecových chovů

23.07.2019 12:46

V červnu 2018 zveřejnil spolek OBRAZ – Obránci zvířat investigativní záběry ze čtyř českých klecových chovů slepic. Obrázky slepic odraných až na kůži a namačkaných ve stísněné kleci nenechaly veřejnost chladnou. Největší řetězce supermarketů na společenský odpor okamžitě reagovaly prohlášením, že s prodejem vajec z klecových chovů skončí. Rok po publikování těchto závazků se skutečně jejich nabídka vajec proměňuje a čeští drůbežáři své chovy přestavují na alternativní typy.

Obránci zvířat: Rok po zveřejnění záběrů z klecových chovů
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

Prvním řetězcem se závazkem k odebírání pouze bezklecových vajec bylo Tesco, po zveřejnění záběrů se přidaly Lidl, Penny Market, Globus, Kaufland a Rohlík.cz. Všechny zmíněné řetězce už na cestě k bezklecové budoucnosti pokročily. Největšího úspěchu dosáhly online supermarkety Rohlík.cz a Košík.cz, oba klecová vejce vyřadily z nabídky již v polovině roku 2019. Ani ostatní řetězce však nezahálí a pracují na změně.

„Zavázali jsme se do roku 2025 vyřadit z naší nabídky klecová vejce a to se nám průběžně daří. Naposledy letos v květnu jsme čtyři druhy klecových vajec nahradili podestýlkovými a jeden druh velikosti M6 jsme zcela z nabídky vyřadili,“ shrnuje změny v Globusu jeho tisková mluvčí Rita Gabrielová. „Všechny kroky, které nyní děláme, směřují ke změně našeho sortimentu vajec v co nejkratším čase,“ dodává. Nahrazení klecových vajec v baleních po deseti ve svém stálém sortimentu potvrzují i Lidl a Kaufland.

Supermarkety svými závazky donutily české drůbežáře, aby začali své chovy přestavovat na alternativní bezklecové typy. Prohlašuje to ve svých mediálních vystoupeních předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá, naposledy třeba v pořadu Máte slovo na ČT. Chystanou nebo započatou přestavbu už potvrzují i jednotliví producenti vajec.

Podnik Proagro Nymburk podle slov jeho zástupkyně Gabriely Krajňákové stihl přebudovat už zhruba 40 % kapacity klecové technologie a do budoucna chtějí přestavět celý chov. Odklon od klecových chovů potvrzuje i předsedkyně představenstva Zemědělské Cítov Eva Bělková: „V současné době máme klece vyskladněné a letos budeme naskladňovat pouze do voliér.“ Přestavbu potvrdili například také zástupci AG Maiwald, Agropodniku Hodonín i Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách.

Dodavatelé technologií pro chov slepic zaznamenali v poslední době zvýšenou poptávku po alternativním typu ustájení, což jen dokazuje, že změna skutečně probíhá. „Klecové systémy se už v podstatě neprodávají, jen voliérové. U menších chovatelů zaznamenáváme i zvýšený zájem o typy chovu s volným výběhem,“ popisuje situaci obchodní zástupce firmy Big Dutchman Jan Šašek.

Zveřejnění záběrů spustilo řetězec událostí, kdy supermarkety reagovaly svými závazky na vlnu společenské nevole, a tak donutily drůbežáře k přestavbám. „Podle agentury Median chtějí zákaz klecových chovů tři čtvrtiny Čechů, protože si nepřejí, aby slepice žily namačkané v klecích a nemohly se věnovat svým přirozeným potřebám. Teď už zbývá přesvědčit jen politiky. O to se nyní v rámci naší kampaně snažíme a lidé mohou tuto snahu podpořit ZDE,“ konstatuje předseda spolku OBRAZ Marek Voršilka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…