Obránci zvířat vyrážejí do boje za zákaz klecových chovů slepic

18.02.2019 15:18

Spolek OBRAZ – Obránci zvířat dnes zveřejnil video, v němž vyhlašuje válku klecovým chovům slepic. Vyústěním tohoto boje by měl být jejich legislativní zákaz.

Obránci zvířat vyrážejí do boje za zákaz klecových chovů slepic
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

Obránci tak plynule navazují na úspěšnou kampaň proti kožešinovým farmám, která vedla až k jejich zákazu. Zákon zastavující působení kožešinových farem na našem území vstoupil v účinnost koncem letošního ledna, a tak symbolicky právě na místě, kde v minulosti trpěly tisíce lišek a norků, vyhlásil předseda OBRAZu Marek Voršilka tažení proti dalším klecím.

„Prosazení legislativního zákazu kožešinových farem jasně ukázalo, že změna přístupu ke zvířatům je uskutečnitelná. Lišky a norci už u nás díky vlně společenské nevole nemusí trpět. Slepice však prozatím takové štěstí neměly, i když společenský odpor nikam nezmizel. Průzkum agentury Median ukázal, že tři čtvrtiny Čechů si přejí konec tak kruté praktiky, jakou je klecový chov. Češi si dobře uvědomují, že slepice v malých, přeplněných klecích zažívají týrání, a nejsou vůči tomu lhostejní. Teď o tom zbývá přesvědčit politiky, protože právě ti mohou prosadit změnu,“ vysvětluje Pavel Buršík, mluvčí OBRAZu.

První krok již učinily soukromé podniky – některé potravinářské firmy a řetězce supermarketů se zavázaly, že během několika let u nich klecová vejce nadobro skončí. Následují tak celoevropský trend, neboť v zahraničí soukromé subjekty od klecových vajec ustupují. I zahraniční politici se v otázce klecových chovů činí, a tak jsou například v Rakousku, Německu i Švýcarsku již zakázány.

„Politici by se měli přestat schovávat za výmluvy nejrůznějšího typu a postavit se k celé problematice čelem. Slepice v klecových chovech nemají podmínky ani pro ty nejzákladnější potřeby, jakými jsou čištění se popelením, hrabání či protažení křídel. Přitom zahraniční příklady jasně ukazují, že bezklecový chov slepic je vůči zvířatům ohleduplnější a jeho konkurenceschopnost nijak zásadně nezaostává. Politici by si tak měli na tyto cítící bytosti vzpomenout v zákoně na ochranu zvířat. Když už od slepic něco chceme, měli bychom jim vytvořit dobré podmínky pro život. Veřejnost si to uvědomuje, doufejme, že si to uvědomí i ti, kteří o tom budou rozhodovat,“ dodává Buršík.

Kromě videa Obránci zvířat představili také nový web ZDE. Návštěvníci se mohou při jeho prohlížení dozvědět informace o klecových chovech i o pokrocích, kterých se již podařilo dosáhnout. Zadáním svého e-mailu na webu se mohou lidé zapojit do zápasu za bezklecový život pro slepice.

Video najdete ZDE

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vedeme kampaně zaměřené na vzdělávání veřejnosti a prosazování systémových reforem. Naší první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…