Okřídleného lva v Praze na Klárově ozdobila jména 2 507 československých letců

14.11.2017 15:31

Velitel vzdušných sil Armády České republiky generálmajor Jaromír Šebesta a britský přidělenec obrany plukovník Michael Longstaff byli v pondělí 13. listopadu čestnými hosty na pražském Klárově, kde se účastnili odhalení pamětní desky se jmény československých letců na památníku Okřídleného lva.

Okřídleného lva v Praze na Klárově ozdobila jména 2 507 československých letců
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Památník Okřídlený lev

Hlavními hosty však byli příslušníci RAF veteráni 2. světové války – stíhací pilot generálmajor Emil Boček a palubní operátor brigádní generál Pavel Vranský. Ti se spolu s dalšími významnými hosty i těmi, kteří přicestovali do Prahy z Velké Británie či Austrálie, zúčastnili odhalení rekonstruovaného památníku, který dostal jméno Okřídlený lev.

Jména 2507 československých letců na památníku, který věnovala České republice britská komunita žijící nejen v Česku, připomínají odvážné muže a ženy, kteří v době 2. světové války bojovali v řadách britského královského letectva – RAF.

Ceremoniál slavnostního odhalení pláště památníku na pražském Klárově zahájil průlet dvou stíhacích letounů Gripen ze základny v Čáslavi, které prolétly nad hlavami účastníků.

„Za dnešní setkání musím poděkovat všem, kteří se zasloužili o vznik i zdárné dokončení tohoto pietního místa. Jsem si vědom obrovského úsilí, které jste vynaložili. Podařilo se vám vytvořit památník, který je důstojnou vzpomínkou na činy našich předchůdců,“ uvedl v projevu velitel vzdušných sil AČR generálmajor Šebesta a zároveň zdůraznil, že za každým z uvedených jmen na památníku je příběh hrdinství, odvahy, vzdoru, odhodlání, sebeobětování a vlastenectví. „Rytiřských vlastností hodných silného a mocného lva, který na křídlech spitfirů, tempestů, huricanů, liberátorů a welingtonů přinesl naší vlasti svobodu a nezávislost,” dodal velitel vzdušných sil AČR.

  • Bronzový, dva metry vysoký památník Okřídleného lva se nachází na pražském Klárově. Jeho vznik financovala britská komunita žijíci v Česku a na Slovensku, která přispěla dary ve výši 3,3 miliónu korun.
  • Památník byl oficiálně odhalen 17. června 2014 při slavnostním ceremoniálu, kterého se zúčastnili přeživší váleční veteráni, příbuzní letců, zástupci české, slovenské a britské vlády. Nechyběl tehdy ani vnuk Winstona Churchilla Sir Nicholas Soames či Sir Stuart Peach, maršál britského vojenského letectva a budoucí předseda Vojenského výboru NATO.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…