Ombudsman: Konzulát odmítal vydat cestovní průkaz nemocnému dítěti

18.08.2019 21:31

Ženě, žijící se svou rodinou v zahraničí, se na začátku letošního roku narodilo dítě. Syn měl vrozenou vadu nohy, kterou bylo nutné operovat co nejdříve po narození, jelikož by se tato vada s dalším růstem dítěte dále zhoršovala. Češka proto chtěla s chlapcem urychleně vycestovat z africké země zpátky do České republiky, kde by mu byla poskytnuta potřebná péče. Zastupitelský úřad jí však odmítl vydat náhradní cestovní průkaz, bez něhož však s dítětem nemohla odjet. Tíživou životní situaci pomohl vyřešit až zásah ombudsmanky a Ministerstva zahraničních věcí.

Ombudsman: Konzulát odmítal vydat cestovní průkaz nemocnému dítěti
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová se sociologem Ivanem Gabalem v teplické škole, která čelila rasistickým útokům.

„Náhradní cestovní průkaz lze v odůvodněných případech vydat českým občanům nacházejícím se v zahraničí za účelem jednorázové cesty do České republiky. Žena o něj proto podala žádost, ale konzul dané země ji zamítl s tím, že se cestovní průkaz v případech jako je ten její nevydává,“ shrnuje případ ombudsmanka Anna Šabatová.

Matka proto podala stížnost u Ministerstva zahraničních věcí (MZV). Generální inspekce a interní audit MZV stížnost shledal důvodnou s tím, že jí měl být náhradní cestovní průkaz vydán i s ohledem na zdravotní stav dítěte.

Žena se tedy znovu obrátila na zastupitelský úřad v zemi, kde pobývala. Pracovníci úřadu jí však průkaz opět odmítli vydat. Žena se proto obrátila na ombudsmanku, která se spojila s Ministerstvem zahraničních věcí.

„Ministerstvo se ztotožnilo s mým názorem, že postup pracovníků konzulátu byl chybný. Následně konzulát instruovalo, aby cestovní průkaz pro syna stěžovatelky bezodkladně vydal. K tomu došlo v červenci a dítě i s matkou pak mohlo konečně vycestovat do České republiky a podrobit se potřebné lékařské péči. Případ jsem tak mohla uzavřít,“ říká ombudsmanka Anna Šabatová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…