Ombudsman: Na Noci důstojnosti jsme si připomněli nejen Dorotu Šandorovou

10.01.2023 11:19 | Tisková zpráva

Dorota Šandorová zažívala řadu let týrání ze strany pečovatelů. Jeden z nich ji před dvěma lety právě v noci z 6. na 7. ledna zabil – zalehl ji, brutálně zkroutil ruce za záda a plnou silou jí tlačil na hrudník, až upadla do bezvědomí a udusila se. Soud pachatele odsoudil za vraždu, následně ji překvalifikoval na usmrcení z nedbalosti. Tato událost až do loňského listopadu nepronikla na veřejnost a neobjevila se ani v odborných kazuistikách. Dnes jsme si i my v Kanceláři veřejného ochránce práv spolu s lidmi na dalších místech po celé České republice Dorotu Šandorovou připomněli.

Ombudsman: Na Noci důstojnosti jsme si připomněli nejen Dorotu Šandorovou
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„Věřím, že se z tragického osudu Doroty Šandorové dokážeme poučit a instituce odpovědné za dostupné, kvalitní a bezpečné služby začnou činit kroky tak, aby lidé s postižením mohli žít v komunitě s odpovídající podporou. Pro Dorotu Šandorovou je již pozdě. Za zdmi ústavů ale žije spousta lidí s postižením, u nichž máme stále možnost jejich příběh změnit,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

 

Ombudsman opakovaně upozorňuje, že špatné zacházení s lidmi s postižením v zařízeních sociálních služeb má i systémové příčiny. Péče o lidi s postižením se Česku stále soustřeďuje především do velkých ústavů. Chybí u nás dostatek sociálních služeb komunitního charakteru, díky kterým by mohli lidé s postižením vést nezávislý život tak, jak to předpokládá článek 19 Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením. Právě veřejný ochránce práv u nás dohlíží na to, jak Česká republika naplňuje své závazky vyplývající z této Úmluvy. 

V rámci prevence špatného zacházení s lidmi omezenými na svobodě a monitorování práv lidí s postižením pak veřejný ochránce práv navštěvuje zařízení, kde lidé s postižením žijí. V letech 2021 – 2022 pracovníci Kanceláře ombudsmana navštívili celkem 8 domovů pro osoby se zdravotním postižením. Podmínky, v jakých žijí lidé s postižením, sledovali i během dalších řádově pěti desítkách návštěv například v psychiatrických nemocnicích, školských zařízeních nebo domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem.

Součástí brněnské Noci důstojnosti byla i panelová diskuze nazvaná „Důstojný život pro všechny“. O tom, jaké změny jsou potřeba, aby každý člověk, bez ohledu na své postižení či nemoc, mohl žít důstojně, diskutovala kromě zástupce ombudsmana Víta Alexandera Schorma například i členka poradního orgánu ombudsmana pro práva lidí s postižením Hana Grygarová nebo Václav Hromada, který má osobní zkušenost s pobytem v psychiatrické nemocnici, a teď působí jako takzvaný peer konzultant a pomáhá dalším lidem v podobné situaci.

„Pokud společnost nebo stát řeší něco, co se týká lidí s postižením, měli by do takových diskusí být zapojeni na prvním místě právě lidé s postižením,“ upozornil v úvodu zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm a zmínil i další oblasti, ve kterých má stát vůči lidem s postižením dluh, jako je bariérovost dopravy, veřejných budov a služeb či nedostatečná podpora zaměstnávání.

Připomněl také, že již ombudsman Otakar Motejl v roce 2009 informoval Poslaneckou sněmovnu o tom, že v psychiatrických léčebnách dochází k dlouhodobému používání omezovacích prostředků u některých pacientů s mentálním postižením. Šlo o pacienty, kteří v léčebně nebyli ani tak kvůli léčbě jako proto, že na jejich chování neuměla reagovat žádná zařízení sociálních služeb. Již tehdy ombudsman vyzýval odpovědná ministerstva, aby se začala zabývat lidmi s chováním náročným na péči a zajistila, aby žili v důstojných podmínkách a nedocházelo k porušování jejich práv.

Bohužel aktuální poznatky z návštěv psychiatrických nemocnic ukazují, že i dnes jsou v nich dlouhodobě hospitalizováni lidé s chováním náročným na péči a jsou vůči nim používány omezovací prostředky. I důvod zůstává stejný – není pro ně dostupná vhodná sociální služba. Po čtrnácti letech od apelu prvního ombudsmana tedy nezbývá než se na ministerstva obrátit znovu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…