Ombudsman: O poměrech v psychiatrických nemocnicích

09.12.2023 7:45 | Tisková zpráva

Zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm chce na pondělním setkání opětovně diskutovat o plánech ministerstva na zlepšení nevyhovujících podmínek v psychiatrických nemocnicích. Na chybějící soukromí pacientů v mnohalůžkových pokojích a další nedostatky upozorňuje veřejný ochránce práv dlouhodobě.

Ombudsman: O poměrech v psychiatrických nemocnicích
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Naposledy zástupce ombudsmana informoval ministra zdravotnictví o svých zjištěních z psychiatrických nemocnic letos na jaře. Přestože se vedení nemocnic snaží podmínky na odděleních v rámci možností zlepšovat, na zásadnější stavební úpravy většinou nemají samotné nemocnice dostatek peněz. Pacienti tak leckde stále žijí třeba i na sedmilůžkových pokojích, někdy ani nemají žádný prostor na uložení osobních věcí.

V jedné z nemocnic je oddělení dětské psychiatrie ve dvou podlažích. Nemocnice nemá dost personálu, aby mohl být s dětmi v obou patrech najednou, proto musí děti trávit celý den v klubovnách v přízemí. Nejenže si nemohou podle potřeby odpočinout ve svých pokojích, ale především pobyt více dětí v malém prostoru zvyšuje napětí mezi nimi a vede ke konfliktům. Podmínky na dětských psychiatriích shrnuje loňská zpráva ze série návštěv pěti psychiatrických nemocnic nebo oddělení.

„Aktuálně i veřejnost hodně řeší především podobu dětské psychiatrie v Lounech. Každý, kdo zahlédl fotografie tamních pokojů, si asi dokáže představit, jak těžko se v takovém nedůstojném prostředí musí dětským pacientům žít. Ministerstvo přitom o tristní situaci v Lounech ví minimálně deset let už od naší první systematické návštěvy v roce 2012. Intenzivně se o možných zlepšeních snažíme s ministerstvem bez větších úspěchů komunikovat poslední dva roky, které uplynuly od dosud poslední návštěvy v této nemocnici,“ popsal zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm. Doufá, že na schůzce by mohly zaznít  podrobnosti k plánu ministerstva na stavbu úplně nové budovy místo té stávající, kterou má nemocnice pouze v nájmu.

„Současný stav, kdy například chybí dveře do pokojů a dokonce i na toaletu či do sprch, je absolutně nepřijatelný. Umíte si představit, že by takto vypadala jiná oddělení nemocnic? A to na chirurgii nebo interně stráví člověk týden či dva. Děti na psychiatrii ovšem pobývají třeba čtvrt roku i déle. Stát musí i pacientům v psychiatrických nemocnicích zajistit vyhovující bezpečné a důstojné prostředí, kde se budou moci zdárně léčit. Není možné, aby veřejné zdravotnické zařízení zůstalo odkázané na příspěvky dárců,“ dodal Schorm s odkazem na veřejnou sbírku, ve které se lidé pro lounskou psychiatrii skládají na vybavení a opravy.

Na pondělním jednání chce zástupce ombudsmana kromě situace v Lounech diskutovat například také o tom, jak ministerstvo zajistí změnu na příjmových odděleních psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tamní materiální podmínky jsou podle zprávy z návštěvy v roce 2020 život ohrožující jak pro personál, tak pro pacienty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…