Ombudsmanka prověří odebrání dětí matce z bytových důvodů

10.10.2018 13:07

Ombudsmanka se rozhodla zahájit šetření z vlastní iniciativy a zabývat se postupem orgánu sociálně-právní ochrany dětí v Ústí nad Labem, který – zřejmě z bytových důvodů – odebral matce dvě děti.

Ombudsmanka prověří odebrání dětí matce z bytových důvodů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Podle informací z médií měla matka s dětmi bydlet v garáži kvůli rekonstrukci bytu. Na základě anonymního oznámení orgán sociálně-právní ochrany dětí matce tříleté a devítileté dítě odebral.

Ombudsmanka prověří postup orgánu sociálně-právní ochrany dětí nejen v souvislosti s odebráním dětí, ale bude zjišťovat i to, zda o rodině věděl, příp. jak s rodinou pracoval, aby nemuselo dojít k tak radikálnímu zásahu do života dětí i matky.

Odebírání dětí rodičům z bytových či majetkových důvodů je nepřípustné. Jestliže je dítě odebráno rodičům z důvodu špatných sociálních poměrů nebo z důvodu nevhodných bytových poměrů, jedná se podle Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) o porušení práva na respektování rodinného života, které zaručuje Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (čl. 8).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…