Ombudsmanka ve 4. čtvrtletí pomohla nebo poradila více než 1800 lidem

19.01.2018 16:29

Za poslední tři měsíce loňského roku ombudsmanka vyřídila 2092 podnětů. Pomohla v nich více než 1200 stěžovatelům. Dalším více než 600 lidem, jejichž problémy nebyly v její působnosti, poskytla alespoň stručnou radu či vysvětlení.

Ombudsmanka ve 4. čtvrtletí pomohla nebo poradila více než 1800 lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová

Ve stejném období se na ombudsmanku obrátilo 1989 lidí se stížnostmi a žádostmi o pomoc. Nejčastěji, v 370 případech, šlo po podněty z oblasti sociálního zabezpečení. 144 lidí se na ombudsmanku obrátilo v souvislosti se stavebním řádem, nejčastěji s problémy týkajícími se umístění stavby a stavebního povolení. Mírně ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl počet podnětů týkajících se ochrany práv dětí a rodiny a rovněž podnětů z oblasti práce a zaměstnanosti.

Pochybení úřadů zjistila ombudsmanka ve 143 případech. V poměru k počtu podnětů úřady nejčastěji chybovaly v záležitostech týkajících se cizinců, především v souvislosti s povolením k dlouhodobému pobytu. Vzrostl i počet zjištěných pochybení v oblasti sociálního zabezpečení – každý 12. vyřízený případ končil konstatováním pochybení (ve 3. čtvrtletí šlo o každý 16. případ). Nejčastěji se zde chybovalo v souvislosti s dávkami pomoci v hmotné nouzi, příspěvkem na péči a invalidním důchodem. S výjimkou jednoho případu týkajícího se dávek pomoci v hmotné nouzi, se ale ombudsmance vždy podařilo zajistit nápravu. V oblasti sociálního zabezpečení ombudsmanka ve 4. čtvrtletí pomohla nebo poradila jak postupovat pro vyřešení problému 330 lidem.

Šedesáti stěžovatelům jsme ve čtvrtém čtvrtletí přímo pomohli či poradili v oblasti práce a zaměstnanosti. Nejčastěji šlo o problémy s vyřazením z evidence uchazečů o zaměstnání. Stejnému počtu lidí jsme pomohli a poradili při zajištění plynulosti soudních řízení. V oblasti stavebnictví šlo dokonce o téměř 150 lidí, kterým jsme pomohli řešit jejich potíže se stavebními úřady v záležitostech týkajících se především povolování staveb nebo změn staveb, s řízeními o odstranění nebo dodatečné povolené stavby.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…