Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj ocenila výsledky české rozvojové spolupráce

23.11.2016 12:26

Předsedkyně Výboru pro rozvojovou pomoc OECD Charlotte Petri Gornitzka a náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa představili dne 22. listopadu 2016 v Černínském paláci výsledky historicky prvního vyhodnocení systému rozvojové spolupráce a humanitární pomoci České republiky (tzv. Peer Review). Hodnocení Výboru pro rozvojovou pomoc OECD (dále DAC) provedli odborníci z Nizozemska a Švýcarska v průběhu roku 2016.

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj ocenila výsledky české rozvojové spolupráce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Závěry hodnotící zprávy jsou převážně pozitivní, DAC oceňuje funkční institucionální systém i konkrétní příspěvky ČR k omezování chudoby a nerovností např. v Moldavsku a v Etiopii. Zpráva obsahuje i některá doporučení do budoucna, jako například navýšení finančního objemu rozvojové pomoci a zajištění odpovídajících lidských zdrojů pro její poskytování.

„Hodnotitelé z OECD ocenili, že se česká pomoc dokáže vcítit do problémů místních obyvatel v partnerských zemích. V tomto smyslu označili Českou republiku za "empatického dárce",“ řekl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Příkladem mohou být projekty na podporu domácí péče v Moldavsku, které se potýká s problémem emigrace práceschopného obyvatelstva do Evropy a slabým sociálním systémem pro děti, staré a nemocné.

Na Balkáně a ve východní Evropě je česká pomoc založena na kulturní blízkosti a sdílené historické zkušenosti. „Experti OECD ale současně vyzdvihli, že Česká republika dokáže efektivně pomáhat i ve vzdálenějších chudých zemích. Například v Etiopii se osvědčila česká pomoc v oblasti geologického mapování, které je základem pro další plánování rozvoje dopravní a vodní infrastruktury,“ dodal náměstek Tlapa.

Oficiální rozvojová pomoc (ODA) ČR dle statistického výkaznictví OECD činila celkem za rok 2015 téměř 5 miliard korun, z toho dvoustranná rozvojová pomoc činila necelé 2 miliardy, mnohostranná 3 miliardy. Mezi největší příjemce dvoustranné ODA patří Moldavsko, Ukrajina, Afghánistán a Etiopie, mezi největší příjemce mnohostranné ODA patří EU a OSN. Podíl ODA na hrubém národním důchodu ČR dosáhl 0,12%, cílem je do roku 2030 navýšit tento podíl na 0,33%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…