Orlickoústecká nemocnice: Valentýnské odběry oslovily 30 nových dárců krve

15.02.2019 18:48

Na hematologicko-transfuzní oddělení do Orlickoústecké nemocnice dorazilo na Valentýnské odběry 30 nových dárců krve, o pět více než loni. Celkově se na odběrovém křesle dnes vystřídalo 85 dárců krve, kteří se rozhodli pomoci druhým.

Orlickoústecká nemocnice: Valentýnské odběry oslovily 30 nových dárců krve
Foto: nempk.cz
Popisek: Orlickoústecká nemocnice

Čekárna hematologicko-transfuzního oddělení se během celého rána neustále plnila prvodárci i objednanými a pravidelnými dárci krve. „Každému novému dárci se vystavuje nová karta a je zaveden do našeho registru. To zabere nějaký čas, ale když přijdou opakovaně, už si jen načteme jejich údaje a celý proces odběru je rychlejší. Jsme rádi, že na dnešní odběry krve dorazilo tolik prvodárců, a doufáme, že je u nás na stanici zase brzy uvidíme,“ uvedla zastupující primářka hematologicko-transfuzního oddělení Dagmar Nechvílová.

Jedním z prvodárců, kteří se vydali na Valentýnské odběry krve, byl Libor Stárek: „O dárcovství krve jsem uvažoval už dlouho, ale nikdy jsem se nedostal až k tomu, že bych se objednal. Kolega v práci mi řekl, že probíhá tato akce, na kterou se nemusím předem nijak přihlašovat. Tak mě tím trochu nakopnul a přišel jsem. Strach z odběru nemám, počítám s tím, že jestli to dopadne dobře, tak budu chodit na odběry krve pravidelně.“

Na transfuzní stanici dorazil s několika svými žáky i Radek Biedla, učitel ze Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí. Sám pravidelně už řadu let daruje krev a hledá mezi svými žáky nové dárce, které doprovází na jejich první odběr krve. „Vždycky, když jdu darovat krev, tak s sebou přivedu i žáky, kteří mají o dárcovství zájem. U nás doma bylo dárcovství tradice a myslím si, že je potřeba k tomu mladé lidi vést. Někteří z nich se pak zapisují i do registru dárců kostní dřeně. Zrovna tento týden mi jeden z nich volal, že ho vybrali a bude darovat kostní dřeň, aby pomohl někomu, kdo ji potřebuje,“ uvedl Radek Biedla. Jeho záslužnou činnost v náboru dárců krve podtrhuje i to, že se na letošních Valentýnských odběrech potkal i se svým bývalým žákem Ivanem Felklem, který přišel již na svůj sedmý odběr krve. U dárcovství tak zůstal i po ukončení studia.

Dalším z prvodárců byl Dominik Šulc z Jablonného nad Orlicí, který měl z odběru trochu obavy, ale odhodlání stát se dárcem krve bylo silnější. „Chtěl jsem darovat krev, protože to může někomu pomoci. Zároveň jsme se chtěl dozvědět i něco o svém zdravotním stavu a zjistit svoji krevní skupinu. V odběrech plánuji pokračovat i nadále,“ uvedl. Mezi těmi, kdo vyplňovali vstupní dotazník, byl i Jan Pokorný, učitel ze Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí, a zároveň tamní radní, který přišel i se svými třemi studenty. „Valentýnské odběry jsme vzali jako takovou výzvu před naším dnešním maturitním plesem. Domluvili jsme se, že půjdeme spolu, protože jsme do toho nechtěli jít sami,“ řekl Pokorný.

Valentýnské odběry krve v Orlickoústecké nemocnici se konaly pod záštitou senátora Parlamentu ČR Petra Šilara a krajského radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra, který doprovodil do odběrové místnosti v Orlickoústecké nemocnici svoji manželku Renatu. Sám daroval krev o den dříve v Pardubické nemocnici. Dárce přišel podpořit, a sám daroval krev, i poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

Kromě nového zážitku a dobrého pocitu si dárci odnášeli dárky od klientů Domova pod hradem Žampach. Před odběrem se mohli posilnit sendvičem od společnosti KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, a jogurtem od společnosti Choceňská mlékárna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…