Osvětlení frekventovaného přechodu v Hradci Králové zvýší bezpečnost chodců

11.12.2014 16:51

Stovky lidí, kteří denně přecházejí přes ulici Antonína Dvořáka, se mohou ode dneška cítit bezpečněji. Na rizikovém přechodu u průmyslové školy Vocelova totiž přibylo osvětlení za téměř 266 tisíc korun, které díky úspěchu města v celostátní anketě zaplatila Nadace ČEZ. Přechod přes velmi vytíženou silnici získal takto financované osvětlení jako druhý v Královéhradeckém kraji. Celkem nová světla získá 46 přechodů v celé ČR 35.

Osvětlení frekventovaného přechodu v Hradci Králové zvýší bezpečnost chodců
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přechod přes frekventovanou silnici využívají kromě studentů i lidé spěchající na blízké autobusové a vlakové nádraží. Přechod je sice vybaven poptávkovou signalizací pro přecházení, při snížené viditelnosti je však signalizace mimo provoz. Jeho osvětlení proto uvítali i zastupitelé města. "Nová světla výrazně zvýší bezpečnost chodců i řidičů. Jde o rušný přechod, jehož světelná signalizace zejména v zimních měsících často nefungovala. Naši občani ostatně hlasováním sami dali najevo, že osvětlení přechodu uvítají," uvedla náměstkyně primátora PhDr. Romana Lišková.

Zařazení přechodu v Hradci Králové mezi vítěze v Královéhradeckém a Pardubickém kraji "posvětila" odborná komise z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP. Tuto volbu vysvětluje královéhradecký zástupce BESIP Petr Hošek: "Dopravně jde o velmi rušné místo, navíc v blízkosti střední školy. Při snížené viditelnosti je člověka, zvlášť v tmavém oblečení, na neosvětleném přechodu vidět často až na poslední chvíli. Světla teď ale motoristy včas upozorní, že mají zpomalit."

Cesta k osvětlení přechodů začala vloni na jaře, kdy dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů v celé ČR. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím Nadace ČEZ osvětlení. "Loňský ročník se setkal s neuvěřitelným ohlasem. Do hlasování se zapojilo přes 100 tisíc lidí. Nebezpečných, nedostatečně osvětlených přechodů je bohužel v České republice stále hodně, proto jsme se rozhodli v nápravě tohoto stavu pokračovat i letos a grantové řízení vyhlásíme i příští rok," říká Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ.

Další fakta:

* Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. V roce 2013 se na přechodech událo 1 283 nehod, z toho 28 bylo smrtelných.

* Osmou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 957 nehod, při nichž zemřelo 23 chodců, jen za první pololetí roku 2014 je to už osm smrtelných nehod.

* Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65%.

* Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

* Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…