PKF – Prague Philharmonia završí konec roku arabském Ománu

30.12.2014 16:50

Koupání v moři na Silvestra? V PKF – Prague Philharmonia je to možné. Přední český orchestr se letos chystá oslavit závěr roku v exotické destinaci – Sultanátu Omán, kde aktuální teploty dosahují téměř k 30 stupňům.

PKF – Prague Philharmonia završí konec roku arabském Ománu
Foto: PKF – Prague Philharmonia
Popisek: PKF – Prague Philharmonia

30. a 31. prosince zde odehraje doslova zahřívací dvojkoncert na pozvání ománského sultána a pod vedením přicházejícího šéfdirigenta Emmanuela Villauma. Na cestě nazpět pak PKF poletí proti času napříč třemi časovými pásmy a přivítá tedy Nový rok hned několikrát.

Orchestr se po dva večery představí ve slavnostním silvestrovském programu na půdě skvostného Královského operního domu v hlavním ománském městě Maskatu. Pro oslavy konce roku byly vybrány závažnější kompozice Ravela a Verdiho proloženy Rapsodií v modrém George Gershwina i odlehčenějšími kusy od Lehára, Strausse ml. či Pucciniho. PKF – Prague Philharmonia v čele se svým budoucím šéfdirigentem, jenž se ujme vedení orchestru od počátku příští sezony, doprovodí amerického klavíristu Andrewa von Oeyena, řeckou sopranistku Irini Kyriakidou a hvězdu Metropolitní opery, tenoristu Bryana Hymela, s nímž PKF letos v srpnu natočila CD, které vyjde v únoru na renomovaném labelu Warner Classic.

„Nabídneme rozmanitý interpretační rozsah tělesa publiku navyklému na nejrůznější paletu uměleckých chutí v zemi, kde se mísí tradiční arabská kultura s luxusem a moderním způsobem života. Vystoupíme na scéně přední hudební a kulturní instituce ománského Maskatu, která kromě vlastních interpretů hostí pro své operní, baletní či koncertní produkce rovněž celou řadu světových sólistů a uměleckých uskupení. Jsme poctěni, že dostáváme příležitost představit se v destinaci, kam se vydávají česká tělesa dosud jen zřídka, na tak slavnostní události, jakou jsou oslavy konce roku, navíc na pozvání samotné hlavy státu,“ těší se na oba hudební večery ředitel orchestru Radim Otépka, který jej do Ománu doprovází. „Omán je monarchií se specifickým sociálním statusem, vyznávající přísná bezpečnostní pravidla. Tedy i my jsme připraveni dodržovat předepsané instrukce jak se chovat uvnitř operního domu nebo na veřejnosti. Doufáme, že nás během pobytu nečekají v tomto ohledu žádné záludnosti a odvezeme si jen příjemné zážitky a spoustu energie do roku 2015,“ uzavírá Otépka.

Po silvestrovské návštěvě se PKF – Prague Philharmonia vydá na Arabský poloostrov vzápětí znovu, kdy 11. února vystoupí se svým dosavadním šéfdirigentem Jakubem Hrůšou v ryze smetanovsko- dvořákovském programu opět v Královském operním domě v Maskatu. S Emmanuelem Villaumem se pak později v sezoně představí i českému publiku – 10. května v rámci svého abonentního koncertu v pražském Rudolfinu.

Více informací o programu na www.pkf.cz, aktuality ze zájezdu je pak možné sledovat na Facebooku.

PKF – Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka pod původním názvem Pražská komorní filharmonie. Již zanedlouho po svém vzniku se zařadila do okruhu nejrespektovanějších orchestrů České republiky a vybudovala si vynikající renomé v Evropě i ve světě.

PKF – Prague Philharmonia je ceněna pro svůj charakteristický zvuk, za nímž mimo jiné stojí její stěžejní repertoárová oblast, kterou je od počátku hudba vídeňského klasicismu, skladby Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Repertoár dále stojí na skladbách éry romantismu a je dotvářen a ornamentován speciální sérií koncertů moderní a soudobé hudby, která je v nabídce českých orchestrů dosud ojedinělá.

V čele ansámblu stojí od počátku sezony 2008-09 šéfdirigent a hudební ředitel Jakub Hrůša, který se už ve svém mladém věku těší vynikajícímu mezinárodnímu renomé. Zakladatel orchestru, jeden z celosvětově vysoce uznávaných českých dirigentů Jiří Bělohlávek, jej řídil do roku 2005, kdy se stal jeho čestným uměleckým ředitelem. Od počátku sezony 2015–16 se postu šéfdirigenta a hudebního ředitele ujme významný francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

PKF – Prague Philharmonia je pravidelně zvána na mezinárodní hudební festivaly, vystupuje v předních světových sálech a je pravidelným partnerem světoznámých dirigentů a předních interpretů. Za dobu své činnosti orchestr natočil přes 60 kompaktních disků pro přední domácí i světová hudební vydavatelství a za některé z nich získal prestižní ocenění.

V oblasti vzdělávání se PKF – Prague Philharmonia věnuje mladým talentovaným hudebníkům prostřednictvím vlastního projektu Orchestrální akademie. Navíc jako první orchestr v České republice začala pořádat speciální koncerty pro děti a jejich rodiče, koncerty pro školy v českém i anglickém jazyce. Program pro děti dotváří dětský klub Notička, který se snaží obohatit dětské estetické cítění a rozšířit okruh aktivit dětí ve volném čase.

Sezona 2014–15 znamená pro PKF – Prague Philharmonia důležitý okamžik v její historii. Připomene si totiž 20. výročí založení, jež náležitě podtrhne mimořádnými událostmi, a to nejen koncertními. Kromě abonentní sezony, již zahájila speciálním projektem „20 let stylově“ a která je bohatá na elitní dirigentská a sólistická jména (Emmanuel Villaume, Mischa Maisky, Isabelle Faust a další), se chystá také do Ománu nebo na zájezd do Japonska.

PKF – Prague Philharmonia vystupuje s finanční podporou Hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR.

Více informací na www.pkf.cz a na www.facebook.com/PKFPraguePhilharmonia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…