Pardubická nemocnice: Valentýnské odběry přivedly 17 nových dárců krve

14.02.2019 16:43

Valentýnské odběry krve v Pardubické nemocnici opět velice úspěšně zacílily na nové zájemce o darování nejcennější životní tekutiny. Registrů dárců zdejšího transfuzního oddělení se během dnešního dopoledne rozrostl o 17 nových jmen. Celkově v průběhu osmého ročníku náborové akce ulehlo na odběrové lůžko 88 dárců.

Pardubická nemocnice: Valentýnské odběry přivedly 17 nových dárců krve
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

„Přestože v současnosti probíhá chřipková epidemie, na Valentýnské odběry dorazil vysoký počet prvodárců. Jsme velice rádi, že o tuto tradiční akci byl opět velký zájem mezi veřejností. A pochopitelně budeme ještě radši, když se z dnešních nováčků stanou pravidelní dárci krve nebo třeba i krevní plazmy,“ zhodnotila akci primářka transfuzního oddělení Helena Geierová.

Mezi stálou klientelu má chuť se zařadit třeba skupinka zaměstnanců Městské policie Pardubice. Na Valentýnské odběry přišli ve čtveřici. Zatímco Martina Nemeitová již krev v minulosti darovala, její kolegové Miroslava Koudelková, Monika Marelová a Libor Košek si na odběrovém lůžku prožili premiéru. „O darování krve jsem uvažovala už delší dobu, ale nikdy jsem neměla nikoho, s kým bych sem šla. A přijít sama, na to jsem neměla odvahu,“ řekla Monika Marelová.

Situace se však změnila na začátku tohoto týdne. Její kolegyně objevila informaci o valentýnské akci na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice. „V práci jsem navrhla, že bychom mohli jít společně. V davu je přece síla. Oslovila jsem kolegy a úspěšně to prošlo,“ prozradila Miroslava Koudelková. „V práci nám to umožnili, tak jsem si řekla, proč ne,“ doplnila ji Monika Marelová. „Kolegyně se rozhodly. Dokážou člověku nasadit brouka do hlavy a přemluvit ho. Tak jsem tady také,“ pokyvoval hlavou Libor Košek.

Nikdo z nich do čtvrtečního dopoledne neztratil odhodlání, a tak se postupně vystřídali na odběrovém lůžku. „Můžeme tímto způsobem někomu pomoci, máme z toho dobrý pocit,“ shodli se všichni. „Před odběrem jsem si zjišťovala různé praktické informace. Ale radši jsem třeba nechtěla vědět, jak velká jehla se používá na odběr. Bála jsem se, aby to nebolelo. A ono to fakt nebolí,“ dodala Monika Marelová.

První odběr krve v jejich životě se změnil v pozitivní zkušenost. „Řekli jsme si, že to dáme. Navzájem jsme se podpořili. Navíc je na transfuzním oddělení skvělý personál. Jejich přístup značně ulehčí odběr,“ usmívala se Miroslava Koudelková. „Po dnešku už vím, že bych to zvládla sama. Už bych se nebála. Takže určitě chci chodit darovat krev dál stejně jako kolegové,“ uvedla Monika Marelová. „A já doufám, že příště nás přijde ještě víc. Samozřejmě záleží na tom, jak nám to umožní služba. Strážníci musí být především v ulicích,“ uzavřel Libor Košek.

Díky vysokému počtu prvodárců napsaly Valentýnské odběry v Pardubické nemocnici své úspěšné osmé pokračování. Všichni účastníci si kromě dobrého pocitu z darování nejcennější životní tekutiny již tradičně odnesli i ručně vyráběné dárky od dětí ze Základní školy a Praktické školy Svítání a poukázku na vstupenky na ligové utkání basketbalistů BK JIP Pardubice. Jeden vylosovaný prvodárce obdržel voucher na romantickou večeři pro dva v pardubickém Restaurantu U Dvou Kohoutků.

Valentýnské odběry krve v Pardubické nemocnici se konaly pod záštitou místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horské, prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka a krajského radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra. Všichni tři se do akce zapojili i aktivně a na pardubickém transfuzním oddělení darovali krev.

Valentýnské odběry budou pokračovat ještě zítra v Orlickoústecké nemocnici. Na tamním hematologicko-transfuzním oddělení je možné krev darovat od 7 do 10 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne