Pardubická nemocnice: Výherci soutěže převzali ceny při hokejovém utkání

11.12.2017 17:44

Výtvarná soutěž Děti malují dětem zná své vítěze. Výherci, kteří se umístili na prvních třech místech, převzali ceny při hokejovém utkání na stadionu HC Dynamo Pardubice. Hlavními výhrami, které do soutěže věnovali sponzoři, byly tablet, mobilní telefon a hodinky.

Pardubická nemocnice: Výherci soutěže převzali ceny při hokejovém utkání
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

Patnáct nejlepších obrázků bude použito do nově vznikajícího průvodce nemocí a nemocnicí pro dětské pacienty. Brožura jim má pomoci vhodnou formou lépe pochopit léčbu a prostředí nemocnice. Děti tak pomohou svým nemocným kamarádům zbavit se strachu z neznámého či nepochopeného.

„Soutěž Děti malují dětem byla vyhlášena v rámci programu Přátelská nemocnice. Pardubický kraj spolu s Nemocnicí Pardubického kraje si klade za cíl vytvořit příjemné prostředí a zlepšit podmínky pro pacienty ve všech krajských nemocnicích. Jedním z projektů je právě i vznik malované brožurky pro hospitalizované děti. A kdo by to lépe zvládl než právě děti,“ uvedl radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Soutěž, kterou společně pořádaly Nemocnice Pardubického kraje a Východočeská galerie v Pardubicích, byla určena pro děti od šesti do dvanácti let. Probíhala od konce června do začátku listopadu. Úkolem bylo libovolnou technikou namalovat obrázek na jedno z patnácti témat týkajících se pobytu v nemocnici a různých vyšetření. Jak vypadá snímkování na rentgenu, jak probíhá odběr krve, co mi dělají při vyšetření srdce, nebo co pro mě znamená být zdravý. To byla některá z nich. Děti se zadání zhostily s velkou dávkou nápaditosti, kterou proměnily v zajímavé a nádherné obrázky. Na konci se jich sešlo přesně 612. Do soutěže se zapojili nejen dětští pacienti hospitalizovaní v nemocnicích, ale i školy, organizace či jednotlivci.

„Soutěží jsme navázali na spolupráci Východočeské galerie v Pardubicích s našimi nemocnicemi. Galerie připravuje už od loňského roku pro některé hospitalizované pacienty výtvarné dílny nebo semináře a zpříjemňuje jim pobyt na odděleních. Tentokrát nám její odborníci pomohou s výtvarným konceptem dětského průvodce pobytem v nemocnici,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

Výběr nejlepších obrázků probíhal ve dvou kolech. Porota nejprve na konci listopadu rozhodla o vítězích patnácti kategorií. Z nich následně první náměstek hejtmana Línek, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald a ilustrátor a odborný garant soutěže Petr Korunka vybrali tři absolutně nejlepší malíře. „Mile mne překvapil způsob zpracování přihlášených obrázků. Každý je jiný, děti střídaly různé výtvarné techniky. Při hodnocení obrázků jsme neznali věk ani pohlaví dítěte, ale hodnotili jsme výtvarnou stránku i emoci, kterou obrázek vyjadřoval,“ pronesl za porotu Petr Korunka.

Tři hlavní ceny nakonec získaly dívky. Vítězkou se stala desetiletá Magdalena Wagenknechtová z Ústí nad Orlicí, která obdržela tablet. Druhé místo obsadila o dva roky starší Nikola Drábková ze ZUŠ J. Pravečka z Lanškrouna. Odměnou jí byl mobilní telefon. Třetí skončila stejně stará Tereza Vodičková rovněž ze ZUŠ J. Pravečka z Lanškrouna, jež se mohla těšit z hodinek. Navíc byla vyhlášena ještě zvláštní cena. Pro sedmiletou Beátu Bátovskou byl připraven velký plyšový medvěd za roztomilý obrázek, který odborná porota vybrala na obálku vznikající knihy.

Slavnostní předání cen proběhlo v pátek 8. prosince o přestávce extraligového utkání hokejistů pardubického Dynama proti Chomutovu. „Chtěli jsme dětem připravit kromě cen i hezký zážitek jako poděkování za jejich snahu. Proto jsme se s jedním ze sponzorů soutěže domluvili na slavnostním vyhlášení a předání cen přímo na ledě za účasti širokého publika,“ uvedla manažerka kvality Nemocnice Pardubického kraje Markéta Nemšovská, která cena dívkám předávala spolu s krajskými radními Ladislavem Valtrem a René Živným, ředitelkou Východočeské galerie Hanou Řehákovou, ilustrátorem Petrem Korunkou a náměstkyní ošetřovatelské péče Litomyšlské nemocnice Světlanou Jeřábkovou.

Oceňování však bude mít ještě pokračování. Ceny jsou připraveny rovněž pro autory nejlepších obrázků v patnácti kategoriích, dalším třem dětem předá ceny i odborný garant soutěže Petr Korunka. Převezmou si je 29. prosince rovněž v pardubické Tipsport Areně v rámci Vánočního hokejového dne pořádaného Dynamem Pardubice, kde budou kresby rovněž vystaveny.

Pořadatelé soutěže Nemocnice Pardubického kraje a Východočeská galerie v Pardubicích děkují sponzorům, kteří věnovali věcné ceny pro děti: Stavební společnost A.B.V. (tablet), Kovo Krab, výroba zahradního nábytku (mobilní telefon), BK JIP Pardubice (hodinky), ISOTEP (plyšový medvěd), HC Dynamo Pardubice a FK Pardubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…