Pardubický kraj: Během tří let opraví kraj historicky cenné lehárny v Jevíčku

11.04.2017 13:03

Rada Pardubického kraje na svém dnešním jednání schválila návrh na zahájení zadávacího řízení na výběr dodavatele, který zajistí obnovu leháren pavilonů S a N v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku. Předpokládané náklady investiční akce, která bude rozdělena do tří etap, činí 16,5 milionu korun.

Pardubický kraj: Během tří let opraví kraj historicky cenné lehárny v Jevíčku
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Původně předpokládané náklady ve výši necelých 10 milionů korun bylo nutné navýšit, jelikož do realizační projektové dokumentace musely být zapracovány připomínky a požadavky odboru památkové péče. Jedná se například o výrobu replik původních rolet a dalších historických prvků. Je nutné si uvědomit, že pavilony byly postaveny v letech 1913 až 1916 a v roce 2016 byly budovy celého sanatoria prohlášeny nemovitou kulturní památkou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Díky tomuto projektu opravíme lehárny, které slouží pacientům s pneumologickým onemocněním či TBC. Ti jsou hospitalizováni na izolačních lůžkách a nemohou opustit budovu,“ sdělil Netolický.

Obnova leháren je rozložena do tří etap. První etapa proběhne v letošním roce a zahrnuje zhruba třetinu obnovy pavilonu S. V rámci druhé etapy, která by měla být zahájena příští rok, bude jeho obnova dokončena.

„Rekonstrukce pavilonu S spočívá v kompletní obnově všech částí dřevěné konstrukce včetně dřevěných výplní skeletu, výplní otvorů a nátěrů. Dále se jedná o obnovu klempířských a zámečnických konstrukcí, elektroinstalace a hromosvodu. Dojde také ke statickému zajištění havarijních konstrukčních prvků. Pro bezbariérový přístup budou v pavilonu S umístěny mobilní dřevěné vyrovnávací rampy, což umožní pacientům jednodušší pohyb po budově,“ sdělil krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. Poslední část rekonstrukce, plánovaná na rok 2019, zahrnuje celou obnovu pavilonu N. “

Zde je navržena obnova klempířských prvků, elektroinstalace a nátěrů celé dřevěné konstrukce. Stávající dispoziční řešení, vzhled a výška zůstanou zachovány,“ uvedl radní Valtr.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…