Pardubický kraj: Dvě keltské karavany putují na Lughnasad do Nasavrk

25.07.2014 11:40

Pardubický kraj (24. 7. 2014) – Lughnasad, jeden z hlavních keltských svátků, který je oslavou úrody, žní a dobou radosti a veselí, se bude slavit o prvním srpnovém víkendu už po osmé v Nasavrkách. Jeho patrony jsou velvyslanec Italské republiky Pasquale D´Avino, velvyslankyně Irska Alison Kelly, ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr kultury Daniel Herman a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Letošní novinkou je putování dvou keltských kupeckých karavan, které budou mířit do dějiště oslav z České Třebové a od Kunětické hory několik dní předem, aby uctily zdejšího vládce oppida, vzdaly slávu mocným Bohům a společně se zdejšími obyvateli se všichni veselili a oslavili svátek Lughnasad.

Pardubický kraj: Dvě keltské karavany putují na Lughnasad do Nasavrk
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Keltská karavana

V neděli 27. července vyjedou kupci v dobových oděvech na koních z České Třebové do osady Křivolík, kde je navštíví hejtman Martin Netolický. „Festival Lughnasad se koná již po osmé a jeho návštěvnost se rok od roku zvyšuje. Kraj proto oslavy keltských svátků podpořil z grantového programu v oblasti kultury. Oceňuji, že pořadatelé vždy přijdou s nějakou novinkou. Letos je to putování kupeckých karavan, což je ve střední Evropě unikátní záležitost, která určitě stojí za vidění,“ sdělil hejtman Martin Netolický. V pondělí a v úterý budou kupci k vidění ještě v osadě Křivolík, ve středu pak v Litomyšli, ve čtvrtek v Luži a v pátek dorazí do Nasavrk. Karavana místního obchodu se vydá na cestu až ve čtvrtek 31. července od Kunětické hory přes Pardubice, Chrudim a Slatiňany.

Oslava Lughnasadu je naplánována na tři dny a pořadatelé očekávají, že se jí zúčastní kolem pěti tisíc návštěvníků. Připraveno je na 150 účinkujících a 70 dobrovolníků pro pořadatelskou službu.

„K největším lákadlům budou patřit dva večerní koncerty kapel včetně polských Beltaine, keltské ležení v zámecké zahradě, kde bude k vidění svět keltských kupců, obchodníků a řemeslníků a spousta aktivit pro děti i rodiče,“ řekl Lukáš Blažek, předseda pořádajícího spolku Boii. „Po oba dny se mohou návštěvníci zapojit do mletí mouky a pečení chleba, naučit se některý z irských tanců nebo poslechnout pohádku či přednášku,“ dodal Lukáš Blažek.

Festival Lughnasad v Nasavrkách pořádá nezisková organizace Boii, která se už 12 let snaží zachovat a prezentovat veřejnosti keltské kořeny v Nasavrkách a okolí. Smyslem tohoto svátku je uctít Matku Zemi  a poděkovat jí za úrodu, kterou poskytla. Podle tradice oslavy vždy začínaly kolem 1. srpna a slavilo se celý týden. Součástí nebyly jen děkovné obřady, ale také velký trh, na který se sjeli lidé z širokého okolí. Byla to příležitost k setkání starých známých ale i k vytvoření nových přátelství.

Pro Kelty byla účast na Lughnasadu prakticky povinná. Věřilo se, že kdo slaví Lughnasad, zajistí si dostatek obilí, mléka, dobrou úrodu ovoce a domácí pohodlí. Lughnasad byl časem rozličných soutěží, básnických klání, závodů na vozech a udělování hodností a vyznamenání a uzavíraly se také sňatky. Tehdy bylo možné uzavřít sňatek na zkušební dobu jednoho roku. Po dobu svátku bylo zakázáno jakékoliv násilí či nevraživost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…