Pardubický kraj: Evropské prostředky na vybavení urgentních příjmů

27.03.2019 7:36

Hejtmani sdružení v Asociaci krajů České republiky jednali s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a jeho náměstkem Romanem Prymulou. Pardubický kraj na jednání zastupoval hejtman Martin Netolický, který se zajímal především o možnost čerpat na investice spojené se stavbami centrálních příjmů evropské dotace v rámci příštího programového období. Hejtmani s ministrem jednali dále o problematice rezidenčních míst, úhradové vyhlášce či fungování lékařské pohotovostní služby.

Pardubický kraj: Evropské prostředky na vybavení urgentních příjmů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Výstavba centrálních příjmů v Pardubicích a Ústí nad Orlicí je naší prioritou pro další roky. Oba projekty jsou finančně velmi náročné pro krajský rozpočet, a proto budeme muset i přes dobré výsledky hospodaření využít úvěr, a to především v případě Pardubické nemocnice. Proto je pro nás velmi zajímavou informací, že by Ministerstvo zdravotnictví chtělo v rámci příštího programového období Evropské unie jako jednu z priorit zařadit právě dotace na urgentní příjmy. Nejednalo by se však o částky v řádech stovek milionů korun na žadatele, ale spíše desítky například na přístrojové vybavení. O to by však byla velmi zajímavá finanční pomoc. Konkrétní parametry jsou však samozřejmě předmětem dalších jednání,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl, že Nemocnice Pardubického kraje má možnost získat až půlmiliardovou dotaci z Integrovaného regionálního programu na návaznou péči a modernizaci přístrojového vybavení.

Hejtmani hovořili s ministrem Vojtěchem také o problematice rezidenčních míst. Celé české zdravotnictví, ale především periferní a příhraniční regiony trápí nedostatek praktických a dětských lékařů, ale také zubařů. Snahou ministerstva je proto více zavázat absolventy medicíny pro fungování na území republiky. „V našem kraji nejsou takové problémy jako v některých příhraničních regionech, ale některých okrajových oblastech je i u nás problém s praktickými či dětskými lékaři. Proto opakovaně vyhlašujeme dotační program na podporu absolventů medicíny, kteří se hodlají stát právě praktickými lékaři nebo lékaři pro děti a dorost. Díky podpoře až 60 tisíc korun může lékař, který zaškoluje, přidat začínajícímu lékaři na mzdě nebo mu uhradit další vzdělávací kurzy, například školení či stáže v nemocnicích. Cílem této dotace je usnadnit mladým lékařům jejich profesní start a pomoci právě také školitelům,“ řekl hejtman Netolický s tím, že než absolvent získá způsobilost pro samostatný výkon práce praktického lékaře, musí projít vzdělávacím procesem, který probíhá formou rezidenčních míst, která vypisuje, schvaluje a financuje Ministerstvo zdravotnictví.

Mezi další témata jednání patřila lékařská pohotovostní služba, návrh zákona o léčitelských službách, zajištění dětské paliativní péče, kompetence krajů v oblasti návykových látek či zaměstnávání lékařských pracovníků z Ukrajiny. „Ministerstvo zdravotnictví přislíbilo, že bude komunikovat s ostatními zapojenými ministerstvy do Projektu Ukrajina tak, aby nedocházelo ke zbytečným prodlením v přijímacím procesu, jelikož pro některé kraje jsou v tuto chvíli pracovníci z Ukrajiny stěžejní pro udržení některých oddělení,“ řekl hejtman s tím, že Nemocnice Pardubického kraje v tuto chvíli pracuje na přijetí zdravotních sester. V první části projektu, který se zaměřoval na lékaře, bylo do NPK přijato 14 lékařů, kteří nastoupili na různá oddělení do Svitavské, Pardubické a Litomyšlské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…