Pardubický kraj: Jednání se dvěma železničními dopravci pokračují

26.12.2018 9:46

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém výjezdním jednání v Moravské Třebové schválilo postup přímého zadání dvěma železničním dopravcům, se kterými bude nadále vyjednáváno o smlouvě na zajištění železniční dopravní obslužnosti po roce 2019.

Pardubický kraj: Jednání se dvěma železničními dopravci pokračují
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Obdobný postup počátkem prosince schválila krajská rada. Kraj bude nadále jednat o uzavření konkrétní smlouvy s těmito dopravci, přičemž Leo Express Tenders by na základě své nabídky zajišťoval železniční provoz na tratích 024 a 025 včetně přesahu na území Olomouckého kraje, České dráhy pak na zbývajících tratích včetně mezikrajských spojů.

„Považuji za důležité, že tento postup byl projednán krajským zastupitelstvem, jelikož jedná o rozhodnutí, které ovlivní podobu regionální železniční dopravy na dalších deset let. Ačkoliv jsme tento krok učinit nemuseli, chtěli jsme všem kolegům dát možnost vyjádřit se k návrhu krajské rady, která toto téma projednávala počátkem prosince,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten v rámci jednání krajských zastupitelů zopakoval základní informace týkající se právě tohoto postupu.

„Chceme cestujícím nabídnout možnost srovnání služeb jednotlivých dopravců a zároveň tak motivovat oba dva k tomu, aby se komfort cestování neustále zlepšoval. Důležitým faktem pro nás při rozhodování byla modernizace vozidel. LeoExpress je v tuto chvíli připravený nabídnout lepší a modernější vozidla oproti národnímu dopravci České dráhy, který bude postupně modernizovat vozy řady 810. Bonusem společnosti LeoExpress je možnost přímého spojení Pardubic s polskou Wroclawí a napojení turistické oblasti Kralický Sněžník. Celkový rozsah vlakokilometrů tak, jak je navržený by zůstal v poměru šest ku jedné pro České dráhy, které by tak zůstaly dominantním dopravcem v regionu,“ řekl hejtman Netolický.

Ten se osobně účastnil jednání s oběma dopravci společně s náměstkem hejtmana Michalem Kortyšem. „Rozhodnutí zastupitelstva znamená posvěcení mého postupu přímého zadání těmto dopravcům, se kterými jsme vedli konzultace téměř rok. Jednání byla skutečně velmi detailní, a to včetně jednotlivých položek sankčního aparátu. Nyní budeme dále jednat o konkrétní podobě smlouvy, která by měla následně začít platit od prosince 2019. Věřím, že výsledkem částečné liberalizace bude i zkvalitnění služeb národního dopravce v přímé konfrontaci se soukromým dopravcem,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…