Pardubický kraj: Letošní dotace kraje na kulturu a památky jsou vyčerpány, v lednu bude možné podávat nové

22.11.2019 7:34

Rada Pardubického kraje se tento týden zabývala návrhem na rozdělení posledních prostředků letošního roku v dotačním titulu na kulturu a památkovou péči. Celkem schválila návrhy za více jak 800 tisíc korun. Závěrečné slovo bude mít ve většině případů Zastupitelstvo Pardubického kraje v prosinci.

Pardubický kraj: Letošní dotace kraje na kulturu a památky jsou vyčerpány, v lednu bude možné podávat nové
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Mezi posledními letošními příjemci dotací bude několik farností s významnými památkami a město Skuteč. „Dotace 200 tisíc korun pomůže s obnovou věží a západního průčelí na kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi anebo s pořízením odborných průzkumů pro kostel sv. Jiří ve Voleticích, což je část města Luže. Dotace 150 tisíc korun je projednána pro opravu střechy, stropu a odpadlé římsy sakristie v kostele sv. Václava v Jezbořicích a na opravu elektroinstalace v kostele Nejsvětější Trojice v Chrasti,“ uvedl příklady největších renovací s krajskou dotací v tomto termínu Roman Línek.

Program podpory kultury a památkové péče má celkem šest podprogramů. Jeden je určen pro podporu takzvané živé kultury, druhý pro preventivní péči o sbírky muzeí a galerií a třetí pro památkovou péči. Na tyto aktivity je možné žádat příspěvky od 2. 1. do 31. 1. 2020. Čtvrtý podprogram má kraj pro podporu subjektů činných v oblasti kultury a památkové péče a bude otevřený zájemcům od ledna do října příštího roku. Z něj je možné čerpat například na krajské postupové a národní přehlídky v oblasti kultury, na popularizaci kulturního dědictví a tradičních hodnot kraje a podobně. Zbylé dva podprogramy jsou určeny konkrétním profesionálním kulturním institucím v kraji. Kraj například celkovou částkou 8,5 milionu korun podporuje každoročně Východočeské divadlo, Komorní filharmonii Pardubice a soubor Barocco sempre giovane. Podrobnosti najdou zájemci na webu kraje, na adrese: www.pardubickykraj.cz/dotace

„Od roku 2016, kdy jsme měli na podporu kultury v rozpočtu 22 milionů korun, jsme nyní téměř na dvojnásobku, na částce převyšující 40 milionů pro všech šest podprogramů. Samozřejmě že bychom byli schopni rozdělit i více, ale snažíme se přispět k vícezdrojovému financování a uspokojit co nejvíce zájemců,“ uvedl Roman Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…