Pardubický kraj: Mladí vědci představují v IDEON 112 projektů a soutěží s roboty

14.03.2019 9:51

Asociace pro mládež, vědu a techniku (AMAVET) pořádá ve spolupráci S Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími partnery 12. ročník festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. Ta je součástí Programu vytváření a rozvíjení zájmu žáků o vědecké a technické obory v Pardubickém kraji.

Pardubický kraj: Mladí vědci představují v IDEON 112 projektů a soutěží s roboty
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Přihlášeno je 178 autorů v 12 projektech z nejrůznějších vědeckých a technických oborů ze středních a základních škol, kteří postoupili z okresních kol. Současně probíhá celostátní soutěž RoboRAVE, tj. soutěž v hašení svíček a přenášení míčků do zásobníku zkonstruovaným autonomním robotem, do které je přihlášeno 28 týmů.

„Pardubický kraj v uplynulých třech letech zvýšil dotaci pro festival z 200 tisíc na 700 tisíc každý rok. Uvědomujeme si, jak je důležité, když se studenti už v základní nebo střední škole věnují vědeckým projektům. Může to totiž nasměrovat celou jejich profesní budoucnost,“ říká radní pro školství Pardubického kraje Bohumil Bernášek.

Festival je určen žákům druhého stupně základních škol a středoškolákům. Žáci dlouhodobě pracují na konkrétních vědeckých a technických projektech, výsledky své práce prezentují odborné porotě a veřejnosti na dvou okresních kolech v Lanškrouně a v Pardubicích a poté v krajském kole.

„V letošním roce se zúčastnilo soutěže v okresních kolech 258 žáků z 33 základních a středních škol se 160 projekty. Do krajského kola postoupilo 178 žáků základních a středních škol se 112 projekty,“ informuje předseda AMAVET Stanislav Medřický. Studenti z Pardubického kraje byli v loňském roce úspěšní v národním kole středoškolské soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, kde mezi deseti nejlepšími obsadili celkem čtyři místa.

Součástí festivalu je i soutěž RoboRAVE, tj. soutěž v hašení svíček zkonstruovaným autonomním robotem. V loňském roce na mezinárodní soutěži Robo RAVE International pořádané v Albuquerque v Novém Mexiku (USA) reprezentovali Českou republiku žáci Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy Pardubice a v konkurenci27 týmů z 20 zemí se umístili na 2. místě.

„Díky soutěži Robo Rave a asociaci vznikly při školách v kraji také kluby mechatroniky AMAVET, ve kterých jen v uplynulém školním roce pracovalo 170 žáků. Nás Festival vědy a techniky se stal inspirací také pro Královehradecký kraj, kde se letos bude konat první ročník, potřetí se koná i v Libereckém kraji,“ doplňuje radní Bernášek.

Soutěže jsou po celou dobu přístupné veřejnosti a zejména žákům škol, kteří zde mohou získat inspiraci k účasti v dalších ročnících soutěže, a zástupcům firem, kteří se mohou seznámit se stavem přípravy budoucích odborníků v kraji.

Generálním partnerem soutěže je společnost Foxconn. „Úspěch společnosti Foxconn dlouhodobě stojí právě na vlastnostech, které Festival podporuje: na iniciativě, zájmu o techniku a tvořivosti. Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem podpořit děti, kterým je tento přístup blízký a přispět tím k rozvoji mladých talentů v Pardubickém kraji,“ uvedla Jitka Kratochvílová, výkonná ředitelka oddělení Compliance a rozvoje vztahů společnosti Foxconn.

Výsledky letošního ročníku budou vyhlášeny ve čtvrtek ve 14 hodin. Nejlepší řešitel v kategorii JUNIOR se zúčastní setkání Broadcom MASTERS International v americkém Phoenixu, další řešitelé i se svými vedoucími prací se zúčastní krátkodobé odborné stáže ve Francii. V kategorii středoškoláků se autor nejlepšího projektu zúčastní mezinárodní soutěže CASTIC v srpnu 2019 v Číně, další postupují do národního finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET 4. a 5. dubna 2019, ze kterého mají možnost dále postoupit do soutěže INTEL ISEF 12. až 17. května 2019 v USA nebo se zúčastnit odborných akcí v České republice i zahraničí za zvýhodněných podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…