Pardubický kraj: Nedostatek vody trápí také rybáře. Letošní rok je však zajištěný

25.12.2018 10:46

V posledním předvánočním pracovním dni navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický Rybářství Litomyšl, které patří mezi největší v regionu. S ředitelem společnosti Oldřichem Holcmanem hovořil především o výsledcích společnosti v letošním roce a prohlubujícím se dopadům sucha na hladinu rybníků a výlov.

Pardubický kraj: Nedostatek vody trápí také rybáře. Letošní rok je však zajištěný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„Problematika sucha, která je v posledních letech skloňována stále více, trápí samozřejmě také rybáře. Například Rybářství Litomyšl mělo v letošním roce o 30 procent vody méně než v roce předcházejícím, což má samozřejmě vliv také na výlov, avšak prozatím ne tak dramatický. Rok 2019 však může být ještě horší, protože pokud v zimě nebude zvýšení spad vody, tak je pravděpodobné, že nenateče daleko více rybníků než v letošním roce,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že například v rybníku Hvězda chybělo během roku 60 procent do ideální hladiny a de facto žádný z rybníků ve vlastnictví společnosti nebyl naplněn. „Zákazníci se však nemusí bát, že by došlo k nedostatku kaprů, avšak i zástupci společnosti doporučují, aby lidé nenechávali nákup na poslední chvíli, protože zásoby se samozřejmě den za dnem tenčí,“ řekl hejtman.

Ten se zástupci společnosti hovořil také o obecných záležitostech sucha a snaze kraje připravit se na další opatření prostřednictvím nově založeného Institutu environmentálních výzkumů a aplikací. „Cílem institutu je především příprava opatření, která mají pomoci regionu se vypořádat s následky sucha a zabránit jejich rozšíření, ale také organizace různých seminářů, workshopů a zajišťování osvěty,“ řekl hejtman, ten se v rámci debaty zajímal také o personální otázky a zaměstnávání zahraničních pracovníků především z Ukrajiny.

Rybářství Litomyšl vzniklo v roce 1993 a v současné době hospodaří na 220ti rybnících zejména v Pardubickém kraji o celkové rozloze 1100 hektarů vodních ploch. Devadesát procent roční produkce tvoří kapr. Další doplňkové druhy ryb představují lín obecný, tolstolobik, amur bíly, candát obecný, štika obecná, sumec velký, síhové. Speciálním programem je chov chráněných a ohrožených druhů ryb jako mník jednovousý, střevle potoční a jelec jesen. Společnost celoročně zajišťuje prodej ryb pro velko i maloodběratele. Na domácí trh připadá 80 procent produkce, přibližně 20 procent je určeno na export.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…