Pardubický kraj: Nominací krajiny hřebčína v Kladrubech do UNESCO se zabývalo slyšení v Paříži

27.01.2019 7:33

Rada Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na svém lednovém zasedání pokračovala v procesu nutném pro dokončení posuzování památky ze strany UNESCO. Aktuálně zpracovává doplnění požadavků, které vzešly ze slyšení se zástupci Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) v Paříži v závěru loňského roku.

Pardubický kraj: Nominací krajiny hřebčína v Kladrubech do UNESCO se zabývalo slyšení v Paříži
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Z jednání v Paříži vyplynulo, že tuto nominaci posuzují mezinárodní experti ICOMOS jako zajímavou, protože kulturní krajiny tohoto typu nejsou na Seznamu světového dědictví zastoupeny. Nicméně si ještě vyžádali některé doplňky, které by vyzdvihly specifickou pozici chovu a výcviku kočárových koní jako zvláštního vztahu člověka a koně,“ uvedl předseda Rady památky a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Dále ICOMOS zajímal vztah plemene starokladrubského koně k ostatním plemenům a výskyt starokladrubského koně mimo Kladruby nad Labem. Diskuze se rozvinula také k budoucí návštěvnosti statku a tlaku na zařízení pro turisty i k postupu nových investic. Veškeré informace dodáme diplomatickou cestou do Paříže do konce února,“ dodal Línek.

Mezinárodní rada památek a sídel, která je poradním orgánem UNESCO, by měla v první polovině letošního roku zveřejnit své stanovisko. Pokud by nominaci doporučila, projednal by ji výbor pro světové dědictví na zasedání na začátku července v ázerbajdžánském Baku.

Rada památky, kterou tvoří zástupci hřebčína, Pardubického kraje, Parlamentu ČR, ICOMOS, Národního památkového ústavu a ministerstev zemědělství, kultury a životního prostředí, chce do svého týmu přijmout i odborníka na cestovní ruch. „Je to oblast, která bude hrát zejména v budoucnu v Kladrubech nad Labem a v okolí velkou roli, a musíme být na ni dobře připraveni. Proto jsme se dohodli, že rozšíříme radu také o náměstka Ministerstva místního rozvoje, který má tuto problematiku na starosti,“ dodal Roman Línek.

V těchto plánech už nyní pomáhají Radě starostové a starostky okolních obcí, se kterými Rada konzultuje například možnosti záchytných parkovišť, rekonstrukci silnic a mostů nebo další rozvoj infrastruktury cestovního ruchu v širší oblasti.
Rada památky krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem vznikla z dohody tří ministrů v roce 2016.

Složení rady je nyní následující:
Předseda:
Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje
Členové:
Jiří Havlíček, náměstek ministra zemědělství (MZE)
Jiří Pondělíček, ředitel odboru MZE
Vlastimil Ouroda, náměstek ministra kultury (MK)
Zdeněk Novák, státní tajemník na MK
Vladimír Dolejský, náměstek ministra životního prostředí
Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu
Tomáš Drdácký, Český národní komitét ICOMOS
Miluše Horská, Zástupce Parlamentu České republiky
Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…