Pardubický kraj: Poličské strojírny jsou nyní bezpečnější

10.12.2017 18:50

V areálu Poličských strojíren se v pátek sešli na svém posledním letošním jednání členové Bezpečnostní rady Pardubického kraje.

Pardubický kraj: Poličské strojírny jsou nyní bezpečnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

od vedením hejtmana a předsedy krajské bezpečnostní rady Martina Netolického byla kromě standardních projednávána také témata zimní údržby, kontroly Wonkova mostu v Pardubicích, ale také opatření, která byla v areálu strojíren přijata po únorovém výbuchu.

Prvním tématem jednání bezpečnostní rady byla problematika zimní údržby na silnicích prvních tříd, kterou od letošního roku zajišťují soukromé společnosti. „Po jednáních, která následovala v minulých týdnech, budeme situaci nadále monitorovat a komunikovat jak se složkami IZS, tak soukromými subjekty. Budou vytipovány nejproblematičtější úseky silnic, nad kterými bude uplatňován zvýšený dohled včetně nárůstu objemu posypu. Mezi problémové obecně patří nadjezdy a sjezdy z mimoúrovňových křižovatek. Na víceúrovňovou křižovatku u Opatovic nad Labem bude ŘSD instalovat postřik solanky do svodidel. S tímto postupem jsou dobré zkušenosti například při výjezdu z Hřebečského tunelu nebo obchvatu Chrudimi,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že z hlediska policie patří mezi zásadní komunikace I/11 a I/35 v úseku Jaroslav - Koclířov.

Ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec seznámil přítomné se změnami, které přineslo rozhodnutí státu vyhlásit na tyto služby výběrové řízení pro krajské silničáře. „Pro nás znamenala tato změna přesunutí kapacit ze silnic první třídy na nižší komunikace a vypovězení smluv s řadou soukromých zemědělců. Dnes zajišťujeme 80 procent objemu údržby na silnicích II. a III. tříd s tím, že zbytek pro nás zajišťují subdodavatelé. Pro soukromé společnosti na silnicích prvních tříd navíc zajišťujeme 30 procent služeb včetně celoplošného pokrytí prodejem soli,“ uvedl ředitel SÚS PK Miroslav Němec.

Kontroly Wonkova mostu

Ředitel SÚS PK Miroslav Němec informoval členy bezpečnostní rady se stavem Wonkova mostu v Pardubicích. „V průběhu roku byla provedena důkladná kontrola mostu, která odhalila problém s napětím v jednom z devatenácti podpěrných lan. Všechny zbývající lana jsou v naprostém pořádku. V současné době probíhají další kontroly a testování, abychom zjistili, jaká je při výpadku jednoho lana únosnost mostu,“ uvedl Miroslav Němec. „Pokud se zjistí, že bude nutné jedno lano nahradit, budeme muset dočasně na mostě omezit dopravu. Chci uklidnit veřejnost, že most rozhodně není v havarijním stavu a aktuálně nehrozí žádné problémy. Počátkem roku budeme znát další informace. Pokud bude rekonstrukce nutná, jsme připraveni pro tento klíčový pardubický most potřebné prostředky na rekonstrukci vyčlenit,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Zabezpečení Poličských strojíren

Statutární ředitel Poličských strojíren Petr Němec představil členům Bezpečnostní rady nejen samotný provoz v areálu společnosti, ale seznámil je také s přijatými opatřeními po únorovém výbuchu. „V současné době jsou splněna všechna opatření, na kterých jsme se po únorové události shodli jak se složkami IZS, tak krajskou bezpečnostní radou a panem hejtmanem,“ uvedl Petr Němec. „Posun v bezpečnostních opatřeních je skutečně velký a jsem rád, že společnost dodržela všechny sliby, které na našich jednáních zazněly. Mezi zásadní patří výrazné rozšíření kamerového systému, vytvoření jednotného dispečerského pracoviště a revize systému elektrické požární a zabezpečovací signalizace. Požadovali jsme také pravidelné součinnostní cvičení se složkami IZS, aby se zvýšila jejich znalost areálu. Jsem rád, že je v případě mimořádné události zajištěno také automatické informování okolních obcí,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Kromě těchto mimořádných témat projednávali členové Bezpečnostní rady Pardubického kraje kontroly plánů fyzické ochrany objektů, novelu zřizovacích dokumentů Krizového štábu Pardubického kraje, ale také plánovaná bezpečnostní cvičení složek IZS. Zástupci Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj informovali o aktuálním stavu nákazy afrického moru prasat v České republice, který je od samého počátku prokázán pouze ve Zlínském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …