Pardubický kraj: Pro Larischovu vilu spojují síly kraj, město a ministerstvo

21.06.2019 7:36

Zastupitelé Pardubického kraje projednali a schválili Deklaraci o spolupráci na společném záměru, kterým je záchrana a obnova Larischovy vily v Pardubicích. Text Deklarace už v únoru projednalo Zastupitelstvo statutárního města Pardubice a dalšími dvěma signatáři budou ministr kultury a předseda Československé obce legionářské.

Pardubický kraj: Pro Larischovu vilu spojují síly kraj, město a ministerstvo
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Larischova vila, která je nyní kulturní památkou, se v období 2. světové války stala výrazným mementem nacistické genocidy. V jejím suterénu nacisté shromažďovali české odbojáře, pomocníky parašutistů a také občany obce Ležáky před vykonáním rozsudku na sousedním popravišti nebo před deportací. Celému areálu se právě podle bývalé šlechtické vily říká Na Zámečku. Vilu dlouho vlastnil národní podnik Tesla a poté i Foxconn. Nyní je v majetku Československé obce legionářské.

„Její důstojná záchrana a přeměna v památník živé historie si podle našich informací vyžádá přibližně 45 milionů korun. Československá obec legionářská jako vlastník objektu by nebyla sama schopna celou budovu zachránit a zpřístupnit ji veřejnosti, a proto je nutná spolupráce více subjektů. Po patnácti milionech se zavazujeme investovat z kraje i města a další prostředky by měly jít z dotačních titulů na obnovu kulturních památek dle možností státního rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, jehož aktivity a komunikace s Československou obcí legionářskou vedly k přípravě tohoto textu. Kraj však pomohl ve vile již v minulosti. „V několika etapách jsme alespoň dílčím způsobem podpořili nezbytné rekonstrukce. V loňském roce se například jednalo o půl milionu korun na opravu střechy a stropů věže. Předtím jsme pomohli s ošetření trámů napadených dřevomorkou,“ sdělil hejtman Netolický.

„Už v minulém roce se nám podařilo otevřít debatu o možnostech společného řešení a nyní schválená Deklarace je jejím logickým vyústěním. Ta nabyde účinnosti dnem podpisu posledním signatářem a bude platit do konce roku 2022,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro oblast kultury, majetku a investic Roman Línek.

Signatáři Deklarace usilují také o podání návrhu na prohlášení Larischovy vily národní kulturní památkou. „To by nám umožnilo ve vyšší míře čerpat prostředky z Ministerstva kultury a z evropských fondů,“ vysvětlil Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…