Pardubický kraj: Projekt umožnil modernizaci silnic u turistických cílů v česko-polském pohraničí

20.04.2019 9:43

Zlepšení dostupnosti turistických atraktivit oblasti masivu Sněžníka, tak se jmenuje dokončený evropský projekt, který zástupci Pardubického kraje a Dolnoslezského vojvodství slavnostně představili v Červené Vodě. Na přestřižení symbolické pásky u pamětní desky navázala odborná konference a prohlídka nových úseků.

Pardubický kraj: Projekt umožnil modernizaci silnic u turistických cílů v česko-polském pohraničí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Jedná se o modernizaci dvou úseků silnic v místech, kde je velká koncentrace turisticky zajímavých cílů. V našem kraji to je oblast Králicka a Dolnoslezské vojvodství se rozhodlo pro okolí lyžařského střediska Czarna Góra. Celý projekt, jehož větší část je na polské straně, vyšel na za 176 milionů korun a byl z 90 procent spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014 – 2020, kraje se podílely deseti procenty,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přeshraniční program INTERREG je jediným unijním operačním programem, se kterým jsme v tuto chvíli jako samosprávy spokojeni, jelikož jeho nastavení chápe naše priority a nemusíme je měnit podle toho, co chce někdo jiný, a kdo nastavuje jednotlivé výzvy. Díky tomu je možné zahrnout projekty v oblasti dopravní infrastruktury, cestovního ruchu a všeho, co pohraniční oblast potřebuje. Osobně doufám, že i v rámci příštího programového období, které se nyní připravuje, tento operační program zůstane,“ řekl hejtman Netolický, který zároveň připomněl další investice kraje do dopravní infrastruktury spolufinancované z evropských fondů od roku 2004.

„V našem kraji se jedná o necelých šest kilometrů modernizace silnice III/04314 od křižovatky s I/43 – Boříkovice až do Červené Vody na křižovatku s I/11, v Polsku potom necelých 12 kilometrů v úseku Stronie Śląskie – Czarna Góra – Idzikov. Pomůžete nám to zlepšit infrastrukturu v tomto čím dál více navštěvovaném regionu,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

Zvláštní zřetel při výběru silnic do tohoto projektu byl brán na dostupnost k důležitým kulturně historickým a turisticky atraktivním místům masivu Sněžníka na polské straně a v jižní části Orlických hor na straně české. Tyto oblasti tvoří hlavní potenciál pro rozvoj rekreačně-turistické infrastruktury. „Na české straně najdete krásné přírodní lokality, jako je horní tok Tiché Orlice, přírodní park Suchý vrch-Buková hora, přírodní park Jeřáb, přírodní rezervace Hynkovice nebo přírodní památka Čenkovička,“ upřesnila radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová a pokračovala: „Kromě toho je tu i Muzeum čs. opevnění – tvrz Bouda a dva skiresorty – Červená Voda a Čenkovice.“

Na polské straně je hlavní táhlem turistů lyžařské středisko Czarna Góra, které nabízí jedny z nejlepších sněhových podmínek v této oblasti a je výtečným místem pro výuku jízdy na jak na lyžích, tak i na snowboardu. Nedaleko je i sto metrů hluboká Medvědí jeskyně Kletno s obrovskými krápníky i kostrou medvěda. Další zajímavost v okolí je také v podzemí, v bývalém uranovém dole v Kletnu, kde jsou nyní k vidění hlavně atraktivní minerály. Lázně Lądek Zdrój pak přitahují turisty svými proslulými termálními prameny. Jsou jedním z nejstarších lázeňských měst v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…