Pardubický kraj: První rozhledna „Hřebenovky“ je slavnostně otevřena

03.11.2018 10:30

První z jedenácti rozhleden rozsáhlého projektu „Česko-polská Hřebenovka – východní část“, rozhledna na Włodzické hoře (Vladzické hoře, 758 m n. m.) v Polsku, byla slavnostně otevřena. Účastníkem projektu je i Pardubický kraj.

Pardubický kraj: První rozhledna „Hřebenovky“ je slavnostně otevřena
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Na nejvyšším vrcholu Włodzické vrchoviny nad obcí Świerki, který je vzdušnou čarou pouhé dva kilometry od státní hranice, stálo dlouhá léta torzo bývalé kamenné rozhledny. Původní rozhledna o výšce 14,6 m byla postavena roku 1927, v období první republiky a velkého rozkvětu turistiky. V přízemí věže se nacházela prodejna s občerstvením. Od roku 1934 nesla rozhledna jméno německého polního maršála Paula von Hindenburga.

V blízkosti místa můžeme dosud nalézt také zbytky kamenolomu, kde byl těžen melafyr použitý i pro výstavbu rozhledny. Po válce byl ovšem lom zavřen a zapomenut. Stejný osud potkal také rozhlednu, ze které se stala jen zřícenina. Nyní, po letech, v rámci projektu „Česko-polská Hřebenovka – východní část“, byly trosky revitalizovány a přestavěny na novou dominantu hory. Na toto atraktivní místo, ze kterého se můžete těšit výhledem nejen na Soví hory a bývalé Sudety, se dostanete po zeleně značené turistické trase vedoucí z obce Świerki.

Rozhledna na Włodzické hoře v datech:
Rozpočet investice: 111 200 EUR Projektový partner: Gmina Nowa Ruda
Vedoucí partner projektu: Euroregion Glacensis
Lhůta pro provedení: červen - říjen 2018
Stavební práce: NOIR Michał Fugowski, Świerki

„Česko-polská Hřebenovka – východní část“

Celý projekt je zaměřen na revitalizaci historické hřebenové trasy v česko-polském pohraničí, vybudování doprovodných investic a na propagační kampaň pod společnou značkou „Hřebenovka“. Trasa z velké části kopíruje hranici a v několika místech volně přechází do druhého státu. Očekávanými investicemi v rámci projektu je stavba dalších 10 rozhleden, z toho 8 bude historickým obnovením zaniklých rozhleden/vyhlídkových míst nebo využitím jiného historického dědictví. Dále vzniknou dvě česko-polská turistická informační centra (Neratov a Nový Hrádek) a bude nově postaven Jánský most v Neratově, který bude obnovením duchovního i reálného spojení obou států. Díky projektu můžete snáze objevovat malebnost léta opuštěných příhraničních oblastí, které se pyšní krásnou přírodou.

Více informací celém o projektu najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…