Pardubický kraj: Student přeloučského gymnázia zazářil na vědecké soutěži v USA

18.05.2016 18:01

Vynikajícího úspěchu dosáhl Jan Blaha, student Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč, na mezinárodní soutěži I-SWEEEP 2016 v americkém Houstonu. Tam postoupil jako vítěz Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. V kategorii Environment – Healthcare & Disiase Prevention se svým projektem Karbonická anhydráza Nce103p patogenní kvasinky Candida parapsilosis získal v konkurenci téměř 200 soutěžících z celého světa bronzovou medaili.

Pardubický kraj: Student přeloučského gymnázia zazářil na vědecké soutěži v USA
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Student přeloučského gymnázia Jan Blaha zazářil na vědecké soutěži v USA.

Úspěšný projekt je zaměřen na boj s kvasinkami rodu Candida. „Ty mohou způsobit závažné systémové sepse, které se v současné době jen velmi obtížně léčí. Úmrtnost postižených, především pacientů s oslabenou imunitou, dosahuje až 60 procent,“ vysvětlil Jan Blaha, proč je výzkum v této oblasti hodnocen jako vysoce potřebný a samotná práce jako velmi užitečná pro praktické řešení dané problematiky.

Velkému úspěchu předcházela celoroční systematická práce v laboratoři chemie a biologie Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč pod vedením Ing. Evy Kroft a Mgr. Doubravky Vavrečkové, v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky a také na Univerzitě Pardubice pod odborným dohledem RNDr. Olgy HruškovéHeidingsfeldové, CSc. a Jiřího Dostála, Ph.D.

Do soutěže byl Jan Blaha nominován asociací AMAVET, která vyhledává a rozvíjí mládež s vědeckým a technickým nadáním. S projektem se umístil na 1. místě nejen na Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, ale také v národním kole soutěže Expo Science AMAVET v Praze. Za pozornost stojí také jeho nominace na konferenci Intel-ISEF 2017 v Los Angeles, která je největší středoškolskou soutěží světa.

„Ukazuje se, že pořádání soutěží, kde se setkávají talentovaní studenti, má smysl. Pro mladé nadšené vědce je to šance, jak se poměřit s kolegy a třeba i nastartovat kariéru. Každoročně se na nich objevuje řada nejen zajímavých, ale hlavně užitečných projektů z různých odvětví. Výzkum Jana Blahy je typickým příkladem, neboť by v budoucnu mohl pomáhat k záchraně životů. Je velice potěšující vidět, že byla jeho práce oceněna i v zahraničí,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…