Pardubický kraj: Tradiční české hodinky PRIM vzkvétají v Novém Městě nad Metují. Zvuk mají po celém světě

01.02.2018 12:20

V Novém Městě nad Metují pokračuje tradice legendárních českých hodinek PRIM, které znají generace lidí nejen v České republice. Společnost v současné doby patří do koncernu Czechoslovak group, který zahrnuje mimo jiné další tradiční české značky AVIA a TATRA. S výrobou a fungováním společnosti se v úterý seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pardubický kraj: Tradiční české hodinky PRIM vzkvétají v Novém Městě nad Metují. Zvuk mají po celém světě
Foto: red
Popisek: ELTON hodinářská otevřela novou prodejnu v Ostravě

„Značka PRIM má zvuk po celém světě stejně jako AVIA či TATRA a jsem rád, že se tyto tradiční značky daří držet nejen při životě, ale dále je rozvíjet. Při jednáních se zahraničními partnery jsou vždy schopni vyjmenovat některé české produkty a značky. Díky nim si v zemích nejen na východ od nás vybaví Českou republiku, potažmo Československo. Kromě těchto společností k nim patří také žiletky Astra, jejichž dlouholetá tradice úspěšně pokračuje v Jevíčku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Společnost dnes patří mezi 20 hodinářských firem na celém světě, které si dělají všechny komponenty do hodinek od A do Z ve své vlastní výrobě. V tom je také unikátnost této značky. Rčení zlaté české ručičky je v tomto případě jednoznačně na místě. Stejně jako v dalších společnostech v regionu se firma potýká s nedostatkem vybraných profesí, mezi které patří například nástrojáři či obsluha CNC strojů. Problémem jsou také hodináři, jelikož jediná škola v republice s tímto studijním oborem je v Jihlavě a ročně produkuje okolo 12 absolventů. Celkově jich ve společnosti pracuje 13, což v současné době potřebám stále se rozvíjející společnosti dostačuje,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Historie hodinek PRIM, které se nesmazatelně zapsaly do života milionů lidí, začala rokem 1949, kdy byla v Novém Městě nad Metují otevřena pobočka libereckého podniku Chronotechna. Brzy se továrna začala specializovat na výrobu náramkových hodinek, což bylo v té době unikátní, jelikož pouze osm zemí světa se mohlo v té době pochlubit sériovou výrobou náramkových hodinek. První návrh hodinek PRIM spatřil světlo světa v roce 1952 a neustále se vyvíjel až do roku 1956, kdy vznikla série prvních československých hodinek. V roce 1965 byl vyroben jeden z nejpopulárnějších modelů hodinek s názvem Orlík. O čtyři roky později byl závod na výrobu náramkových hodinek v Novém Městě nad Metují přejmenován na ELTON. V roce 1982 byla zahájena výroba bateriových hodinek PRIM Quartz. Společnost ELTON byla privatizována v roce 1993. Kompletní výroba vlastních mechanických strojků byla v Novém Městě nad Metují obnovena v roce 2009. Před dvěma lety koupila většinový podíl ve firmě Elton hodinářská společnost Czechoslovak Group.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…