Pardubický kraj: Univerzita a muzeum pronikají i do Mexika

10.11.2018 19:28

Pardubický kraj a mexický stát Hidalgo propojují studenti a doktorandi, kteří vyjíždějí na výměnné stáže Univerzity Pardubice a státní univerzity ve městě Pachuca.

Pardubický kraj: Univerzita a muzeum pronikají i do Mexika
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Úřad Pardubického kraje

Nyní umělecká fakulta mexické univerzity hostí i výstavu Východočeského muzea Od stříbrného českého tolaru k světovému dolaru. Ta se na základě jednání zástupců české strany na mexické ambasádě později přesune i do hlavního města Mexico City.

„V hlavním městě státu Hidalgo, ve čtvrtmilionové Pachuce nás přijala primátorka Yolanda Tellería s celou radou města. Váží si tu nejen spolupráce ve vzdělávání, ale také v ekonomické oblasti, kde díky bezcelnímu obchodu každoročně roste jeho objem o 20 procent,“ uvedl Roman Línek, předseda správní rady Univerzity Pardubice a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, který byl na místě spolu s prorektorem a významným odborníkem na numismatiku Petrem Vorlem a ředitelem Východočeského muzea Tomášem Libánkem. „Stále jsme ale pro Mexičany hlavně národem Věry Čáslavské, která byla hlavní tváří olympiády v Mexico City před 50 lety, v roce 1968,“ dodal Línek.

Samotná výstava se se koná v Real del Monte, místě, kde bývaly doly na stříbro. Nyní je zde pobočka univerzity a její umělecká fakulta, která v mnohém připomíná Fakultu restaurování v Litomyšli. České hosty přijal také rektor Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo Adolfo Pontigo Loyola. Tato škola má celkem deset fakult a studuje na ní na 50 tisíc studentů.

Výstava, která už byla v anglické verzi vloni v  New Yorku, teď bude ve španělštině lákat zájemce o numismatiku i v Latinské Americe. „Na setkání s naším velvyslancem panem Lubomírem Hladíkem jsme se domluvili, že její další zastávkou bude i hlavní město Mexico City a jeho muzeum v centru města a uvažuje se i o dalších místech. Je to ocenění odborné práce našeho muzea, která má hlavně díky kolegovi Petru Vorlovi nejen nadregionální, ale také nadnárodní přesah,“ konstatoval Tomáš Libánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…