Pardubický kraj: Výlet na Rychmburk v sezóně zpříjemní i pěkná zastávka v Předhradí

28.12.2022 20:27 | Tisková zpráva

Pardubický kraj vylepšil v závěru roku zázemí železniční zastávky Předhradí, odkud hlavně v létě dojdete příjemnou procházkou dva kilometry na hrad Rychmburk. V nové návštěvnické sezóně tak bude o důvod víc, zajet si na výlet do této malebné krajiny vlakem.

Pardubický kraj: Výlet na Rychmburk v sezóně zpříjemní i pěkná zastávka v Předhradí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Záměrem kraje i obce Předhradí je, aby maximum turistů v budoucnu využilo pro návštěvu hradu veřejnou dopravu. „V letošním roce se podařilo humanizovat vlakovou zastávku, která byla ve velice bídném stavu a zarostlá kopřivami. Dík patří Správě železnic, která vyslyšela naši prosbu a zrekonstruovala kolejiště a zřídila bezbariérové nástupiště. Do Předhradí se od června do října dostanete ve všední den čtyřmi páry vlaků a o víkendu pěti páry vlaků. Mimo sezónu jezdí o dva páry vlaků méně. Od sezony 2023 se stane zastávka Předhradí nejen nástupištěm na hrad Rychmburk, ale současně i vstupem do regionu Maštale pro návštěvníky využívající veřejnou dopravu. V tomto smyslu bude nově změněno i mapové značení v turistickém regionu," uvedl 1. náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

Pardubický kraj nyní nechal upravit i parter zastávky a vybudoval relaxační zázemí pro turisty včetně informačních a mapových tabulí. Obec Předhradí se zavázala převzít údržbu tohoto zázemí. „Celkové náklady vybudování turistického zázemí byly půl milionu korun. Vznikla tu nová zpevněná cesta a plochy pro krátkodobé parkování několika vozidel, vedle zastávky jsou akátové lavice a stoly pro relaxaci při čekání na vlak, informační a mapové tabule regionu a 300 čtverečných metrů herní plochy pro děti s plotem, který zamezují vběhnutí do kolejiště a přilehlé vozovky. Součástí zázemí jsou nejen původní ovocné stromy, které projdou omlazením, ale i nově vysázené ovocné stromořadí jabloní a hrušní původních odrůd,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.

Proč na Rychmburk?

Hrad Rychmburk sloužil v historii většinou jen jako správní sídlo, nikdy nebyl trvale obydlen. Po znárodnění v něm byl zřízen domov důchodců a později pobytový ústav pro chronicky duševně nemocné. Pardubický kraj, který je majitelem hradu od roku 2002, ústav transformoval a pro jeho obyvatele našel nebo postavil v okolí ubytování komunitního typu v běžné zástavbě. Hrad začal sloužit jako turistický cíl a Pardubický kraj ho zařadil pod správu Regionálního muzea v Chrudimi. Do jeho úprav investoval v prvním roce zhruba 3 miliony korun. V pilotní sezóně měl pouze jednoduchou expozici o historii a ukázku prvorepublikové domácnosti a návštěvníky začala lákat také oblíbená restaurace Hradní spižírna. Ve druhé etapě si úpravy vyžádaly přibližně 6 milionů korun a vznikly tu další plnohodnotné expozice z historie panství, útrpného práva a domácnost správce panství. Rozsáhlé výstavní prostory tu mají panenky a historická audiovizuální technika a také výtvarníci v místní galerii.

Druhá sezóna se vydařila

„Bylo nám jasné, že hrad je sice zajímavý sám o sobě svým umístěním na skále nad Krounkou a Lešanským potokem, ale že musíme vytvořit i zajímavý obsah uvnitř. Postupujeme v jednotlivých etapách tak, jak nám to umožňuje rozpočet. Už letos jsme viděli větší zájem, na Rychmburk přišlo přibližně 13 tisíc návštěvníků,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Příští rok tu přibydou další zajímavosti. V rozpočtu na ně máme přes 5 milionů korun a expozice se rozšíří o středověkou gotiku, pivovarnictví a dokončena bude i domácnost správce panství.“

Koncerty, svatby, semináře

Prostory hradu umožňují pořádat různé společenské akce, a to nejen na nádvoří, ale i uvnitř. Je tu k pronajmutí koncertní sál pro 70 osob, jednací místnosti pro 10 a 20 osob i malá kaple. Na nádvoří pak různé speciality ostrovní anglické kuchyně nabízí kavárna s restaurací a vlastní zmrzlinou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…