Pardubický kraj: Výlet na Rychmburk v sezóně zpříjemní i pěkná zastávka v Předhradí

28.12.2022 20:27 | Tisková zpráva

Pardubický kraj vylepšil v závěru roku zázemí železniční zastávky Předhradí, odkud hlavně v létě dojdete příjemnou procházkou dva kilometry na hrad Rychmburk. V nové návštěvnické sezóně tak bude o důvod víc, zajet si na výlet do této malebné krajiny vlakem.

Pardubický kraj: Výlet na Rychmburk v sezóně zpříjemní i pěkná zastávka v Předhradí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Záměrem kraje i obce Předhradí je, aby maximum turistů v budoucnu využilo pro návštěvu hradu veřejnou dopravu. „V letošním roce se podařilo humanizovat vlakovou zastávku, která byla ve velice bídném stavu a zarostlá kopřivami. Dík patří Správě železnic, která vyslyšela naši prosbu a zrekonstruovala kolejiště a zřídila bezbariérové nástupiště. Do Předhradí se od června do října dostanete ve všední den čtyřmi páry vlaků a o víkendu pěti páry vlaků. Mimo sezónu jezdí o dva páry vlaků méně. Od sezony 2023 se stane zastávka Předhradí nejen nástupištěm na hrad Rychmburk, ale současně i vstupem do regionu Maštale pro návštěvníky využívající veřejnou dopravu. V tomto smyslu bude nově změněno i mapové značení v turistickém regionu," uvedl 1. náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

Pardubický kraj nyní nechal upravit i parter zastávky a vybudoval relaxační zázemí pro turisty včetně informačních a mapových tabulí. Obec Předhradí se zavázala převzít údržbu tohoto zázemí. „Celkové náklady vybudování turistického zázemí byly půl milionu korun. Vznikla tu nová zpevněná cesta a plochy pro krátkodobé parkování několika vozidel, vedle zastávky jsou akátové lavice a stoly pro relaxaci při čekání na vlak, informační a mapové tabule regionu a 300 čtverečných metrů herní plochy pro děti s plotem, který zamezují vběhnutí do kolejiště a přilehlé vozovky. Součástí zázemí jsou nejen původní ovocné stromy, které projdou omlazením, ale i nově vysázené ovocné stromořadí jabloní a hrušní původních odrůd,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.

Proč na Rychmburk?

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Hrad Rychmburk sloužil v historii většinou jen jako správní sídlo, nikdy nebyl trvale obydlen. Po znárodnění v něm byl zřízen domov důchodců a později pobytový ústav pro chronicky duševně nemocné. Pardubický kraj, který je majitelem hradu od roku 2002, ústav transformoval a pro jeho obyvatele našel nebo postavil v okolí ubytování komunitního typu v běžné zástavbě. Hrad začal sloužit jako turistický cíl a Pardubický kraj ho zařadil pod správu Regionálního muzea v Chrudimi. Do jeho úprav investoval v prvním roce zhruba 3 miliony korun. V pilotní sezóně měl pouze jednoduchou expozici o historii a ukázku prvorepublikové domácnosti a návštěvníky začala lákat také oblíbená restaurace Hradní spižírna. Ve druhé etapě si úpravy vyžádaly přibližně 6 milionů korun a vznikly tu další plnohodnotné expozice z historie panství, útrpného práva a domácnost správce panství. Rozsáhlé výstavní prostory tu mají panenky a historická audiovizuální technika a také výtvarníci v místní galerii.

Druhá sezóna se vydařila

„Bylo nám jasné, že hrad je sice zajímavý sám o sobě svým umístěním na skále nad Krounkou a Lešanským potokem, ale že musíme vytvořit i zajímavý obsah uvnitř. Postupujeme v jednotlivých etapách tak, jak nám to umožňuje rozpočet. Už letos jsme viděli větší zájem, na Rychmburk přišlo přibližně 13 tisíc návštěvníků,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Příští rok tu přibydou další zajímavosti. V rozpočtu na ně máme přes 5 milionů korun a expozice se rozšíří o středověkou gotiku, pivovarnictví a dokončena bude i domácnost správce panství.“

Koncerty, svatby, semináře

Prostory hradu umožňují pořádat různé společenské akce, a to nejen na nádvoří, ale i uvnitř. Je tu k pronajmutí koncertní sál pro 70 osob, jednací místnosti pro 10 a 20 osob i malá kaple. Na nádvoří pak různé speciality ostrovní anglické kuchyně nabízí kavárna s restaurací a vlastní zmrzlinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…