Pardubický kraj: Výročí transportů Židů z Pardubic do Terezína připomene nová pamětní deska

05.12.2022 20:29 | Tisková zpráva

Letos uplyne 80 let od transportů židovského obyvatelstva do Terezína. Na budově Obchodní akademie, kde byli soustřeďováni Židé z dnešního Pardubicka, Chrudimska, Vysokomýtska, Litomyšlska a Chotěbořska, to připomene nová pamětní deska.

Pardubický kraj: Výročí transportů Židů z Pardubic do Terezína připomene nová pamětní deska
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Na její odhalení i další program v budově hejtmanství zve Pardubický kraj ve čtvrtek 8. prosince.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

„Ve spolupráci se Státním okresním archivem Pardubice jsme připravili vzpomínkový program. Je pro nás dnes téměř nepředstavitelné, že z 1258 osob, které byly před 80 lety ze starého pardubického nádraží odvezeny v rámci zrůdných fašistických teorií o vyvolené rase nejprve do Terezína, a později do různých koncentračních táborů, se jich domů vrátilo jen 92. Jedním z přeživších byl Vladimír Munk, jehož příběh budeme sledovat v dokumentárním filmu. Panu Munkovi je 97 let, žije ve Spojených státech amerických a poslal nám i osobní videopozdrav, který divákům promítneme,“ uvedl jeden z iniciátorů akce, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

První část vzpomínkové akce se uskuteční před budovou Obchodní akademie ve čtvrtek 8. prosince v 15 hodin, další pak ve stejný den v sále Zastupitelstva Pardubického kraje od 16,30 hodin. Pro ni je připraveno první veřejné představení dokumentárního filmu „Return to Auschwitz. The Survival of Vladimir Munk“ a vyprávění o několika dalších osudech lidí z pardubických transportů. V pátek dopoledne bude program zopakován pro středoškolské studenty se zájmem o historii.

Před Východočeským divadlem připomenou transporty Židů informační panely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…