Pardubický kraj: Záchranka ve Skutči má ode dneška nepřetržitý provoz

01.09.2014 17:02

Po sedmnácti měsících od otevření výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZS PAK) ve Skutči se ode dneška rozšířil její provoz z 12 na 24 hodin. Pardubický kraj na to uvolnil pro letošní rok 840 tisíc korun.

Pardubický kraj: Záchranka ve Skutči má ode dneška nepřetržitý provoz
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Výjezdová základna ZZS PAK ve Skutči

Celkem tedy roční provoz stanoviště ve Skutči se dvěma posádkami vyjde zřizovatele záchranky, Pardubický kraj, na 5 milionů korun ročně. Slavnostního přivítání další směny se zúčastnili 1. náměstek hejtmana Roman Línek, radní Ludmila Navrátilová, starosta Skutče Pavel Novotný, ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda a starostky a starostové okolních obcí.

„Za posledních šest let to je jediný případ, kdy kompletně vznikla a byla uvedena do provozu nová základna zdravotnické záchranné služby,“ zdůraznil při slavnosti ve Skutči 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví v kraji. Budovu ve tvaru skalpelu postavilo město Skuteč za pomoci okolních měst a obcí a v roce 2013 ji odkoupil Pardubický kraj za 3,25 milionu korun. První pětičlenná směna tu začala sloužit od 1. dubna 2013. Nyní přibylo dalších pět pracovních míst. Jedná se především o vysokoškolsky vzdělané záchranáře a řidiče. „Posílením posádky ve Skutči na dvě směny se nejen zvýší kvalita zdravotnických služeb pro místní region, ale také to uleví posádkám ze sousedních oblastí, které sem zajížděly z Chrudimi, ale také ze Svitavska,“ řekl Roman Línek. Základna pokrývá území s městy Skuteč, Chrast, Luže, Proseč a dalších asi 25 obcí.

Radní Pardubického kraje pro majetek a investice Ludmila Navrátilová je ve Skutči doma a sama ví, jak je zvláště v zimě obtížné se do různých vesnic v okolí sanitkou včas dostat. „Děkuji všem, kteří se o zřízení místního stanoviště záchranky zasloužili. Usnadní to péči o urgentní pacienty i v hůře dostupných částech regionu.“

Zdravotnická záchranná služba má za rok a půl fungování stanoviště ve Skutči přehled, jaký je zde počet zásahů. „Počty výjezdů jsou v denní době na stejné úrovni jako na okolních základnách, kolem stovky měsíčně,“ konstatoval ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda. „V nočních hodinách se sem vyjíždělo zhruba na 50 - 60 zásahů měsíčně. Doteď tu v noci pomáhaly posádky převážně z Chrudimi, částečně z Hlinska a také z Vysokého Mýta, Poličky, Svitav a Litomyšle.

Zdravotnická záchranná služba má v Pardubickém kraji celkem 16 výjezdových stanovišť s 27 posádkami.  Ve Skutči je takzvaná zdravotnická záchranná pomoc, tedy posádka se zdravotníkem a řidičem. V případě nutnosti je přivolán tým s lékařem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…