Pardubický kraj: Zastupitelé požadují změnu zákona o střetu zájmů

14.12.2017 7:34

Krajští zastupitelé v úterý ve Svitavách podpořili iniciativu dobrovolného svazku obcí Mikroregionu Severo-Lanškrounsko na změnu zákona o střetu zájmů. K iniciativě svazku se připojilo již přes 2 000 obcí a měst a další své podpisy postupně připojují. Změnou zákona se zabývá jak Asociace krajů České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, ale také poslanci a senátoři.

Pardubický kraj: Zastupitelé požadují změnu zákona o střetu zájmů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Bojujeme za to, aby měl v příštích letech vůbec kdo kandidovat do komunálních voleb. Zákon v současné podobě může způsobit, že řada lidí nebude mít o funkce zájem. Místo toho, abychom v lidech vzbudili zájem podílet se na veřejném dění, tak je podobnými zákony odrazujeme, protože svlékáme i lidi, kteří jsou neuvolněnými a získávají odměny v řádech stokorun. Není správné, aby museli informovat o svém majetku a majetku své rodiny,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Základním požadavkem, na kterém jsme se shodli i s kolegy hejtmany, je vyjmutí neuvolněných členů zastupitelstva z kategorie veřejných funkcionářů – politiků. Ke změně musí dojít také v režimu nahlížení na oznámení podávaná veřejnými funkcionáři – politiky, a to ze současného nahlížení bez předchozí žádosti na nahlížení na základě žádosti stejně tak, jako je tomu v současné době u veřejných funkcionářů – nepolitiků, mezi které patří například soudci,“ sdělil hejtman Netolický.

Vzhledem k platnosti novely zákony byl 1. září 2017 zřízen takzvaný centrální registr oznámení, jehož správcem je Ministerstvo spravedlnost České republiky. V tomto registru jsou veřejní funkcionáři povinni uvést svůj majetek vlastněný před vstupem do komunální politiky. Veřejnost má v tuto chvíli právo zcela anonymně a bez předchozí žádosti možnost se seznámit s majetkovými poměry funkcionářů – politiků a to ještě po dobu pěti let od ukončení výkonu funkce.

V současné době pracuje v České republice více než šest tisíc místních samospráv a dále pracují samosprávy na úrovni regionů. Z tohoto počtu působí 89 procent samospráv v obcích s méně než dvěma tisíci obyvateli. Fungování těchto malých obcí je z velké části postaveno na neuvolněných funkcionářích, kteří svou práci vykonávají ve svém volném čase a za minimální odměnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…