Pardubický kraj investuje letos o 103 milionů víc. Dobře hospodařil

21.04.2015 10:27

Zvýšený daňový výnos za rok 2014 umožnil Pardubickému kraji posílení jednotlivých kapitol rozpočtu pro letošní rok. Na svém jednání to v pátek potvrdili krajští radní. 103 milionů korun se rozdělí do školství, dopravy, zdravotnictví, památkové péče, ale také do grantů a dotací pro rozvoj mikroregionů.

Pardubický kraj investuje letos o 103 milionů víc. Dobře hospodařil
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Martin Netolický na diskuzním panelu "Kvalita vzdělávání"

„Vzhledem k našemu zodpovědnému hospodaření můžeme oproti původním předpokladům investovat z vlastních zdrojů kraje, což v minulosti nebylo možné. Na rekonstrukce silnic a mostů jsme uvolnili 20 milionů korun, což nám umožní opravit úsek silnice II/337 v Třemošnici nebo mosty na Dolní Moravě, v Ředicích a Borové u Poličky. Na pokračování rekonstrukce hlavní budovy Domova u fontány v Přelouči jsme vyčlenili deset milionů korun, které zpříjemní zdejším obyvatelům jejich život. Více jak 11 milionů korun jsme přesunuli na dofinancování rekonstrukce střechy Středního odborného učiliště v Králíkách,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k tomu, že chceme podporovat problémové oblasti v kraji a napomoci jejich rozvoji, rozhodli jsme také o navýšení dotačního programu pro mikroregiony o osm milionů korun,“ doplnil Martin Netolický. 

Mezi další posílené položky patří zlepšení zázemí Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí či rozšíření kapacity Svitavské nemocnice. V oblasti kultury bude mimo jiné navýšen dotační program na podporu památkové péče. Dalších 30 milionů se v oblasti školství, kromě zmíněné rekonstrukce učiliště v Králíkách, rozdělí do dalších téměř 30 položek jak investičního, tak neinvestičního charakteru. „Jedná se o drobnější investice včetně zabezpečení škol, nového nábytku či opravy podlah, které byly v minulosti často odkládané,“ vysvětlil Martin Netolický.

Schválený rozpočet Pardubického kraje na rok 2015, který počítal s přebytkem 63 milionů korun, byl posílen o dalších 315 milionů korun ze zvýšeného inkasa daní za rok 2014.  „Každý měsíc sleduji vývoj příjmů. Jsem přesvědčen, že nemá smysl zbrkle upravovat rozpočet. Díky tomu je opakovaně překračováno inkaso daní. Tyto prostředky nadále investujeme do nových projektů a vracíme tak finance zpátky do kraje,“ dodal Martin Netolický. Již v únoru schválilo krajské zastupitelstvo zapojení tohoto přebytku do rozpočtu pro rok 2015 s tím, že přes 22 milionů korun vyčlenilo pro rezervní fond kraje. Dalších 130 milionů korun posloužilo pro navýšení základního kapitálu nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…