Pardubický kraj investuje stovky milionů do úspor energií

28.11.2018 12:19

Úspěšné čerpání peněz z Operačního programu Životní prostředí 2017-2020 může přinést kraji příjmy až 143,5 milionů korun. V různých stadiích realizace je 36 projektů, které pomou snížit výdaje za energie a množství skleníkových plynů.

Pardubický kraj investuje stovky milionů do úspor energií
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Snažíme se získat co nejvíce peněz na rozvoj v mnoha oblastech. Realizace úspor na našich objektech nám umožňuje využití financí na dalších projektech. Díky těmto investicím se nám daří modernizovat budovy ve vlastnictví kraje a zároveň výrazným způsobem těmito opatřeními snižujeme emise skleníkových plynů,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

V operačním programu kraj realizuje 36 projektů. Ty jsou financovány „ex-post“. To znamená, že Pardubický kraj, musí výdaje financovat ze svého rozpočtu a dotaci obdrží následovně. „Projekty z Operačního programu životní prostředí jsme začali realizovat v roce 2017. Další nás čekají letos a v následujícím roce. V tuto chvíli je hotovo 9 projektů za 84 mil korun,“ sdělila Hana Štěpánová, radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.

V loňském roce byla úspory realizovány například v budově Pedagogicko-psychologické poradny, která má pobočku ve Svitavách. Zde byly náklady 6,5 mil Kč, dotace 1,3 mil. Kč. Ročně zde uspoříme 50 MWh energií a vypustíme do atmosféry o 10 tun CO2 méně než doposud. V letošním roce byly realizovány projekty na úspory energií například na cestmistrovstvích v Králíkách, Moravské Třebové a Chrudimi. Zde byly náklady 15 mil Kč. V příštím roce se kraj chystá podat dalších 12 žádostí o dotace z Operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…