Pardubický kraj podpořil vzdělávání studentů v Zakarpatí

01.12.2018 12:24

Zástupci Pardubického kraje otevřeli v rámci pracovní cesty do Zakarpatí rekonstruovanou učebnu českého jazyka na Užhorodské státní univerzitě. Kraj podpořil vzdělávání zdejších studentů částkou 300 tisíc korun. Druhou zastávkou krajské delegace byly Korytňany, kde kraj podpořil částkou 500 tisíc korun rekonstrukci a nákup nábytku ve zdejší mateřské škole.

Pardubický kraj podpořil vzdělávání studentů v Zakarpatí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Na Užhorodské univerzitě funguje katedra bohemistiky, kterou navštěvují studenti, jejichž cílem je následně získat práci v České republice. Vzhledem k podmínkám výuky a možnostem univerzity jsme podpořily vybavení a rekonstrukci počítačové učebny, která dnes patří mezi nejmodernější v rámci celé univerzity, částkou 300 tisíc korun. I díky pomoci české lektorky, se tak studenti mohou efektivněji připravovat na studium či práci u nás,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Společně s vedením univerzity jsme se domluvili, že pro příští rok připravíme projekt na výměnu studentů, kteří budou moci 14 dní chodit do některé z našich středních škol a komunikovat se svými vrstevníky,“ řekl k připravovanému projektu hejtman.

Ten společně s dalšími zastupiteli navštívil také obec Korytňany nedaleko Užhorodu. Zde v letošním roce kraj přispěl nejprve částkou 400 tisíc korun na kompletní rekonstrukci mateřské školy a následně částkou 100 tisíc korun na pořízení nábytku ve druhém zařízení v obci.

„Jedná se již o několikátý objekt školy či školky, jehož rekonstrukci jsme z krajského rozpočtu podpořili. Díky fondu ViZa máme jistotu, že budou finanční prostředky vynaloženy skutečně na projekty, které jsou schválené. Navíc vždy chceme minimálně stejný příspěvek také od ukrajinské strany,“ sdělil hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…