Pardubický kraj symbolicky podpořil Tibet

10.03.2015 14:20

Pardubice – Pardubický kraj se i letos zapojil do mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet. Hejtman Martin Netolický tak navázal na znovuzavedenou tradici a na krajském úřadě vyvěsil tibetskou vlajku jako připomínku 56. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci v roce 1959.

Pardubický kraj symbolicky podpořil Tibet
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Martin Netolický

„Považuji za vhodné, abychom si neustále připomínali, že na světě žijí lidé, kterým není umožněno svobodného života, studia či spravedlivě ohodnocené práce. Život obyvatel Tibetu není snadný a je naší morální povinností na tento stav, přetrvávající i v 21. století, stále upozorňovat alespoň tímto symbolickým gestem,“ komentoval pokračující tradici hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Pardubický kraj obnovil tradici vyvěšování vlajky v roce 2013, když se rozhodnutím radních zavázal k podpoře akce až do roku 2016. Letos je spolu s Libereckým krajem jediným vyšším územně samosprávným celkem, který se do akce zapojil. Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnějších symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale všech obyvatel Čínské lidové republiky. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města a v loňském roce už to bylo 601 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Stovky vlajek vlají každoročně například v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol, včetně Univerzity Karlovy a různých organizací, ale také spontánně mnoho občanů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …