Parní vlaky ČD pojedou v sobotu do depozitáře NTM v Chomutově a do Posázaví

29.08.2014 13:05

Na sobotu 30. srpna připravily České dráhy dvě atraktivní akce nedaleko Prahy. Fanoušci historických vlaků a rodiny s dětmi můžou tento den vyrazit na výlet ze Železničního muzea v Lužné u Rakovníka do železničního depozitáře Národního technického muzea (NTM) v Chomutově nebo Posázavským pacifikem z Prahy-Braníka do Postupic. Parní vlak do Posázaví, nazvaný „Ferdinand“, sveze cestující na Tankový den ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech nebo na prohlídku pivovaru Ferdinand v Benešově.

Parní vlaky ČD pojedou v sobotu do depozitáře NTM v Chomutově a do Posázaví
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Parní vlak z Lužné u Rakovníka do Chomutova

Železniční muzeum Českých drah připravilo ve spolupráci s Národním technickým muzeem parní jízdu z Lužné u Rakovníka do Chomutova. Parní vlak v čele s lokomotivou 534.0323 „Kremák“ bude odjíždět z Lužné v 9:15 a do Chomutova přijede v 10:40. Zpět z Chomutova se bude vlak vracet ve 14:30, příjezd do Lužné je plánován na 16:05.Jednosměrná jízdenka z Lužné u Rakovníka do Chomutova bude stát dospělé cestující 120 Kč, zpáteční vyjde na 200 Kč. Děti od 6 do 15 let zaplatí polovinu. V prodeji budou také jízdenky pro kratší úseky. Ve vlaku bude možné zdarma přepravit kočárek nebo jízdní kolo. Jízdenky bude prodávat vlakový personál přímo ve vlaku, případně je možný předprodej 30. srpna od 8:00 u pokladny Železničního muzea v Lužné.

Chomutovský depozitář NTM bude mimořádně otevřen v sobotu a neděli 30. a 31. srpna od 10 do 17 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout téměř 100 kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od drezíny z roku 1850 a parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. Vstupenky stojí 40 Kč, děti, senioři a studenti zaplatí polovinu.

Podrobnosti o parním vlaku do Chomutova jsou k dispozici na webu Železničního muzea v Lužné u Rakovníka nebo na telefonu 313 537 700. Informace o depozitáři NTM jsou na webu www.ntm.cz.

Posázavským pacifikem z Prahy-Braníka do Postupic

Vlak do Posázaví poveze parní lokomotiva 434.2186 „Čtyřkolák“. Sestaven bude z historických vozů 2. a 3. třídy s dřevěnými lavicemi a chybět nebude ani bufetový vůz. Odjezd z Prahy-Braníka je v 9:02, příjezd do Krhanic poblíž Vojenského technického muzea v Lešanech je plánován na 10:20, do Benešova vlak přijede ve 12:21 a do cílové stanice, Postupic, dorazí ve 13:02. Na zpáteční cestu se vlak vydá z Postupic v 15:48, do Braníka vlak přijede v 19:16.

Vlak projede nejkrásnější trasu „Posázavského Pacifiku“ do Čerčan, odkud bude pokračovat přes Benešov až do Postupic nedaleko Vlašimi. Kromě překrásného okolí železniční tratě vybudované v kaňonu řeky Sázavy s několika tunely a kamennými viadukty mohou cestující z parního vlaku navštívit mnoho kulturních akcí a památek v Posázaví. Největší atrakcí po trase parního vlaku je Tankový den ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech. Na diváky tu čekají tři velmi efektní bojové ukázky, které se budou týkat 70. výročí bojů v Normandii v roce 1944 a 70. výročí bojů na Dukle, na východní frontě. Kdo nepojede do Lešan, může vystoupit v Benešově u Prahy a svézt se ekovláčkem do pivovaru Ferdinand. Na prohlídku pivovaru je zapotřebí rezervace u vlakového doprovodu. Poblíž konečné stanice v Postupicích je možné navštívit zámek Jemniště. Při předložení jízdenky na parní vlak Ferdinand obdrží návštěvníci slevu ze vstupného do zámku.

Předprodej jízdenek probíhána nádraží Praha-Braník denně od 7 do 17 hodin a na nádraží Praha Masarykovo u mezinárodní pokladny denně od 8 do 18 hodin. Porobnosti poskytne Krajské centrum osobní dopravy Praha (tel.: 972 241 629, e-mail: Lemberk@kcod.cd.cz) nebo zaměstnanci železničních stanic Praha-Braník (tel. 725 859 426, e-mail Pavlik@kcod.cd.cz) a Praha Masarykovo nádraží (tel. 972 246 161).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…