Páťáci z Karlových Varů vyhráli Kaštanobraní VLS

26.01.2018 19:46

Páťáci ze Základní Školy Jana Ámose Komenského v Karlových Varech převzali v minulých dnech cenu za vítězství v Kaštanobraní 2017.

Páťáci z Karlových Varů vyhráli Kaštanobraní VLS
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

První místo si v soutěži organizované lesníky Vojenských lesů a statků z Doupovských hor, do níž se zapojilo přes pět stovek školáků, zajistili tím, že nasbírali 186 kilogramů plodů jírovce maďalu. Za svůj výkon pojedou do plzeňské zoologické zahrady, kde je čeká speciální program. Druzí na pásce pak skončili sběrači 5. B z 3. Základní Školy Cheb s nasbíranými 152 kg kaštanů, na bronzové příčce se umístil tým Žákovský parlament Základní školy Hodonín s 118 kg.

Celkem se do Kaštanobraní se přihlásilo přesně dvacet tříd z celkem devíti škol, které VLS oslovily v městech Karlovy Vary, Ostrov, Cheb a také v menších obcích u hranic vojenského újezdu Hradiště. Dohromady školáci nasbírali na zimní období pro lesní zvěř z Doupovských hor více než 1.100 kilogramů kaštanů.

„Podzim 2017 byl pro zaregistrované třídy obtížný, jelikož úroda kaštanů byla malá, plody nedosahovaly velkých objemů, a tak pro sběrače bylo náročnější nasbírat plné pytle. Sběr plodů trval od začátku září do konce října. Začátkem listopadu byly odvezeny poslední ohlášené pytle,“ popsal průběh kampaně lesní pedagog VLS Lukáš Křivan.

Plody lesníci VLS odváželi od dětí postupně v několika předem domluvených termínech tak, aby se zabránilo zbytečnému vysušování plodů a jejich zplesnivění. Z pytlů kaštany putovaly buď rovnou ke zvěři do přezimovacích obůrek, kde lákaly především jelení zvěř, nebo je lesníci z Doupovských hor „zazimovaly“ pro pozdější krmení. „Uschovali jsme je na zemi poblíž jedné hájenky rozprostřené do slabé vrstvy a přikryté listím. Takto uskladněné kaštany mohou počkat na své pozdější zkrmení v přezimovacích obůrkách,“ dodal Lukáš Křivan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…