Certifikátem nejchutnějších výrobků kraje se nově pyšní i lahůdky kozí zmrzlina od Zbyňka Štěpánka nebo perníková zmrzlina od Janošů. Celkem bylo oceněno 26 potravinářských výrobků. Dalších sedm místních potravin ocenila soutěž Regionální potravina 2014.
„Pardubický kraj se už osmým rokem snaží podporovat zejména malé a střední lokální výrobce potravin udělováním těchto certifikátů kvality a regionálního původu. Spotřebitel má u každého MLSu Pardubického kraje jistotu, že si koupil potravinu vyrobenou v našem regionu, našimi výrobci, vyrobenou výhradně z místních surovin,“ vysvětluje smysl soutěže krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
„Letošní ročník měl opět velmi vysokou úroveň,“ komentoval soutěž Václav Kroutil. Občany při této příležitosti ještě upozornil na nadcházející spotřebitelskou soutěž: „Lidé budou moci ještě sami rozhodnout, co je pro ně ten největší MLS, a to při mezinárodní výstavě Koně v akci 6. září 2014 na dostihovém závodišti v Pardubicích.“
Slavnostní předání značky MLS Pardubického kraje a Regionální potravina oceněným producentům se uskuteční na pardubickém závodišti Agrofert Park 21. června 2014 v rámci akce APETIT FESTIVAL. Ocenění udělí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a předseda správní rady společnosti AGROVENKOV Václav Koblížek.
Soutěž MLS Pardubického kraje 2014 vyhlašuje krajské informační středisko AGROVENKOV, o.p.s., ve spolupráci s Pardubickým krajem a hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Hodnotitelé letos posuzovali 89 výrobků od 27 výrobců.
Vítězné výrobky soutěže MLS Pardubického kraje 2014 (výrobce – výrobek):
Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky
AGRO VYSOČINA BYSTRÉ a. s. |
Listový rohlíček ořechový |
JaJa Pardubice s.r.o. |
Podkova s hlavou koně |
JENTA, spol. s r.o. |
Chléb slunečnicový 750g |
Pekárna Letohrad, s.r.o. |
Perník s polevou |
Pavel Janoš |
Perník - Pardubické Janošky ke kávičce |
Smékalovo pekařství spol.s r.o. |
Hraběnčiny řezy 130 g |
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti |
Koláč velký kulatý |
Petr Novotný - Pardubický zdobený perník |
Srdíčko s ovocem |
Mléko a mléčné výrobky
Mlékárna Licibořice - Marie Černilová |
Nakládaný sýr |
Zbyněk Štěpánek |
Kozí zmrzlina |
Pavel Janoš |
Perníková zmrzlina od Janošů |
Maso a masné výrobky
Josef Morávek |
Tlačenka světlá - libová |
Řeznictví Sloupnice s.r.o. |
Sloupenský čertík |
BOCUS,a.s. |
Šunka s medem |
MASOEKO s.r.o. |
Utopenci |
Vladimír Švanda - Řeznictví |
Farmářský párek se sýrem |
Jatka Lanškroun s.r.o. |
Staročeský bok |
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti |
Rosický hřbet |
Řeznictví-uzenářství Francouz s.r.o. |
Klobása s dančím masem |
Česká FARMA s.r.o. |
Farmářský párek |
Alima-CZ, s.r.o. |
Škvarková pomazánka |
Výrobky z medu a ostatní
Medovinka, s.r.o. |
Ďábelská medovina |
Marcel Gregor |
Pastovaný med s propolisem |
LABETA,a.s. |
Bezlepková Dětská kaše instantní 250 g |
Pivovar Rychtář, a.s. |
Rychtář Rataj |
FRENCL s.r.o. |
Pardubický kavalír |
Regionální potravina
Do soutěže Regionální potravina 2014 letos přihlásilo 27 výrobců 91 výrobků. Značku udělí Ministerstvo zemědělství sedmi nejkvalitnějším regionálním výrobkům. Je mezi nimi například Kravský sýr uzený z Mlékárny Licibořice, Bedřichova jedenáctka od firmy Veselka Litomyšl, med s propolisem od Evžena Báchora nebo jarní cibulka od Jitky Píchové. Oceněné výrobky získávají právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku.
Výrobky hodnotila komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, Krajského úřadu Pardubického kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
K udělení značky Regionální potravina Pardubického kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise sedm výrobků z následujících kategorií:
1. |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
Vepřové maso ve vlastní šťávě 500g a 250g Jatka Lanškroun s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé |
Cena nebyla udělena |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Kravský sýr uzený Mlékárna Licibořice – Marie Černilová |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Cena nebyla udělena |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Sváteční koláč s náplní povidlovou Smékalovo pekařství spol. s r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Frubo – Černý rybíz Nature Notea, s.r.o. |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Bedřichova jedenáctka Veselka Litomyšl s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Cibulka svazek Ing. Jitka Píchová |
9. |
Ostatní |
Med s propolisem Evžen Báchor |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva